Ogłoszenie Ogłoszenie Module
Collapse
No announcement yet.
Gotowanie na zawołanie Page Title Module
Move Usuń Collapse
X
Szczegóły konwersacji Module
Collapse
  • Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
Nowy post

  • mniam - takiego pstrąga to jeszcze nie jadłam - napewno wyprubuję

    Comment


    • Zamieszczone przez krolowafal
      1. kluski.

      U mnie to sie nazywa kluski z dziurka ale u mnie w domu bywaja rozne nazwy zwyklych potraw. Robi sie nastepujaco: bierzesz ziemniaki. Ilosc w zaleznosci od tego ile klusek ma Ci wyjsc. zazwyczak 1 kg wykarmi 3-4 osób. Polowe ziemniakow gotujesz. Drugie pol tarkujesz. Potarkowane wyciskasz. Najlepiej za pomoca lnianej sciereczki. Wyciskasz az beda suche. Ostudzone gotowane ziemniaki przekrecasz przez maszynke do mielenia miesa i laczysz z wycisnietymi ziemniakami. Z tej wody co Ci zostanie po wyciskaniu zlewasz wierzch a krochmal z dolu wrzucasz do ziemniakow. Wsypujesz make ziemniaczana az ciasto bedzie plastyczne i soli i pieprzu do smaku. Formujesz z tego kluseczki "z dziurka" lub dowolny ksztalt ale zeby nie byly za duze. Potem gotujesz. Podaje sie to z podsmazona cebula ze skwarkami lub ze smietana.

      2. paprykarz.

      Klika papryk najlepiej zolte i czerwone bo zielone nie maja takiego slldkiego posmaku. Pokrojona papryke w kostke podsmazasz na oliwie / oleju az zrobi sie miekka. Na drugiej patelni podsmazasz drobno pokrojone miesko wieprzowe (poledwica lub dobrze wykrojona szynka.) Zawartosc obu patelni laczysz w garnuszku wlewajac caly tlusz po obu smazeniach. Do tego maly koncentrat pomidorowy, przegotowana woda i zagotowujesz. Potem przyprawiasz: sol, pieprz, papryka ostra. Konsystencja powinna wyjsc gestej zupy.

      u mnie to się zowie zupa gulaszowa
      i dorzuca się jeszcze ziemniaków i troszke warzyw wszelakich(najlepiej jarzynka)

      Comment


      • Można zrobić schabowe (lub kotlety z piersi kurczaka) z dodatkiem ananasa - dla tych co nie jedli wydaje się to czasem dziwne połączenie, ale smakuje świetnie Po prostu jak smażymy kotleta, to na wierzch już usmażonej strony dajemy plaster ananasa i przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Dla mnie pycha
        A może spaghetti? Proste, szybkie i bardzo sycące
        Albo inny sposób wykorzystania piersi z kurczaka - zamiast robić z nich kotlety, kroi się je na kawałki (nie za duże, najlepiej jakieś 2cm długości), obtacza w jajku z solą i bułce tartej, na patelnię aż się zarumienią i gotowe Najlepiej podawać z ryżem i jakąś surówką, możne też polać je jakimś dobrym sosikiem.
        Bardziej pracochłonne są gołąbki albo (napiszę tak jak się wymawia, bo i tak nie pamiętam) dewolaje.
        Albo odmiana naleśników - kolorowe naleśniki Ciasto naleśnikowe dzieli się na tyle części ile ma być kolorów i dodaje do nich barwnik. Są specjalne spożywcze, ale można tez wykorzystać naturalne - np. sok z buraka (może być taki kupowany) daje naleśniki koloru różowego, kakao brązowe, a zielone podobno sok ze szpinaku, ale tego nie próbowałam, kupiłam po prostu barwnik do ciast. No i część ciasta może zostać koloru naturalnego Ciasto w zasadzie nie zmienia smaku przez te kolory, ale jak wygląda Ja jeszcze dawałam różne nadzienia do takich naleśników - do brązowych czekoladę, do jasnych ser biały, do różowych dżem, a zielonych już nie pamiętam :P
        I ostatni pomysł na obiad z naleśnikami - naleśnik z bananem. W wersji bardzo słodkiej, smarujemy wnętrze naleśnika czekoladą i kładziemy tam kawałek banana (najlepiej przekrojonego wzdłuż, żeby się lepiej zawijało ), zawijamy i gotowe. Mi wystarczą dwa takie naleśniki, by być bardzo najedzoną (a jem sporo jak na dziewczynę ). Można zrezygnować z czekolady, wtedy jest moim zdaniem lepszy

        Może komuś pomogą takie pomysły.

        Comment


        • ja najbardziej lubię naleśniki a la kebab
          - mięsko kroisz na drobne kawałki (wedle uznania)- ja idę na łatwizne i kupuje gulaszowe
          - podsmażasz z przyprawami- ja używam wieszanki do gyrosa i dorzucam tymianek i majranek dodatkowo, no i troche czerwonego delikatu.
          - smażysz naleśniki- ja robię na oko ale składniki to mąka, jajka, trochę vegety, albo czegoś podobnego, szczypta startego tymianku. jako płynny składnik urzywam wody gazowanej albo piwa, ale przeważnie piwa
          - i dużo surówek. u mnie wygląda to tak: kapusta pekińska, papryka i sos winegret+ tzatzyki (przyprawa prymat do tzatzyków/jak to się pisze??/, jogurt bałkański/grecki/serek homogenizowany/ albo poprostu śmietana, ogórki- ja kroję na pół albo ćwierć talatki, ale można zetrzeć na tarce o grubych oczkach)+ pomodorki pokrojone w plasterki+krążki cebuli+plasterki kiszonego ogórka
          - naleśniki zwijasz, dodajesz surówki, warzywa, mięsko i na końcu tzatzyki(zamiast sosu)

          PYSZKA

          Comment


          • Ja polecam burrito z kurczaka. Robi się dość szybko i jest sycące. Naleśniki można zrobić samodzielnie lub kupić. Ja kupuję choć nie ukrywam, że są dość drogie.
            Składniki:
            - pierś z kurczaka (w zależności od ilości osób- ja dla dwóch na 2 dni daję sporą podwójną)
            - kukurydza w puszce
            - fasola w puszce
            - naleśniki do tortilli
            - 2 cebule
            - ząbek czosnku
            - sos salsa (można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie w domu z pomidorów, papryki, cebuli ew. koncentratu i przypraw- niestety nie dam przepisu bo robię na smak)
            - przyprawa do kuchni meksykańskiej
            - papryka słodka i ostra + chilli
            - sól, pieprz

            Przygotowanie:
            Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka smażymy na oleju z czosnkiem, łyżeczką chilli, ok. 2 łyżeczkami przyprawy do kuchni meksykańskiej. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę słodką. Ja daję sporo ale to zależy od smaku. W trakcie smażenia próbuję mięso i ew. dodaję to, czego mi brakuje. Jeśli ktoś lubi pikantne to polecam dodanie papryki ostrej, ale nie przesadzajcie . Sól, pieprz do smaku.

            Do sporego rondelka wrzucamy gotowego kurczaka i dodajemy sos, kukurydzę i fasolkę. Całość gotujemy na małym ogniu mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdy farsz jest gotowy wkładamy go do naleśnika, zawijamy i podgrzewamy w opiekaczu, mikrofali lub na patelni (pod przykryciem) uważając aby naleśnik był ciepły ale nie stwardniał.

            Po podgrzaniu naleśników można je polać resztą sosu salsa i posypać serem żółtym. Podawać można samo lub z sałatką. Najlepiej z czerwonej kapusty.

            Smacznego!

            Comment


            • dzięki dziewczynki - zawsze coś nowego.
              Wczoraj robiłam duszona cukinie w warzywach - prawie jak leczo (bo w tym jest więcej składników) podałam to z ryżem. Dziś były łazanki bo mąż je zamówił sobie. Na jutro mamy kanie (grzyb), bo był taki na mojej działce i mnie wołał to tego coś z mięska bo jeden grzyb na 2 osoby to troche mało. Zamierzam dorobic kurczka w curry. a potem coś z nowszych pomysłów, które podałyście.
              (duszona cukienia i kurczak curry tez wg. przepisów, które zostały zamieszczone wcześniej)

              Dzięki za odzew

              Comment


              • Zamieszczone przez krolowafal
                1. kluski.

                U mnie to sie nazywa kluski z dziurka ale u mnie w domu bywaja rozne nazwy zwyklych potraw. Robi sie nastepujaco: bierzesz ziemniaki. Ilosc w zaleznosci od tego ile klusek ma Ci wyjsc. zazwyczak 1 kg wykarmi 3-4 osób. Polowe ziemniakow gotujesz. Drugie pol tarkujesz. Potarkowane wyciskasz. Najlepiej za pomoca lnianej sciereczki. Wyciskasz az beda suche. Ostudzone gotowane ziemniaki przekrecasz przez maszynke do mielenia miesa i laczysz z wycisnietymi ziemniakami. Z tej wody co Ci zostanie po wyciskaniu zlewasz wierzch a krochmal z dolu wrzucasz do ziemniakow. Wsypujesz make ziemniaczana az ciasto bedzie plastyczne i soli i pieprzu do smaku. Formujesz z tego kluseczki "z dziurka" lub dowolny ksztalt ale zeby nie byly za duze. Potem gotujesz. Podaje sie to z podsmazona cebula ze skwarkami lub ze smietana.
                Co do tych klusek - to u nas się je robi tez na obiad - w niedziele - albo tarte albo właśnie te do tego zazwyczaj rolada i kapusta

                Comment


                • Ja dopiero teraz odkrylam ten watek i jestem nim zachwycona!!! juz spisalam te przepisy, ktore wg mnie jestem w stanie zrobic, bo ja to poczatkujaca jestem.... dzis zrobilam schabowe z ananasem wszystkim smakowalo.... ten przepis oczywiscie od was... ja z ciast robie jablecznik i zebre.... najlatwiejsze ciasta na swiecie... i jak narazie tylko te mi wychodza.... ale moze stopniowo i zaczna wychodzic inne....

                  Comment


                  • pocieszę cię. u mnie ciasta to albo z zakalcem wychodzą, albo jedna strona mi się za szybko podpieka a własciwie wysusza i wychodzi sucharek, a druga jest normalna xD
                    choć jedno ciasto mi wychodzi i zowie się ciasto kapitana haka
                    jak znajdę przepis (dawno nie robiłam, bo obecnie nie mam działającego piekarnika) to dodam

                    Comment


                    • Nie tylko dla Dafnie...
                      kotlety ziemniaczane:
                      - ziemniaki (ilość na oko )
                      - cebula
                      - pieczarki
                      - jajko
                      - przyprawa do ziemniaków Prymat!!!
                      - sos borowikowy knorr

                      Ziemniaki gotujemy, ugniatamy.
                      Dodajemy do nich usmażoną cebulkę z pieczarkami (w kosteczkę).
                      Dodajemy jajo jak już przestygnie troszkę. Daję dość sporo przyprawy do ziemniaków Prymat - bardzo ważne!!! Dla mnie najlepsza przyprawa pod słońcem
                      Panierujemy w bułce tartej i smażymy. Polewamy sosem borowikowym

                      Czasem jak mi się nie chce formować kotlecików to jemy takie pure z cebulką i pieczarkami właśnie z tym sosem

                      Przepraszam za te wytyczne co do firm, ale to akurat świetnie pasuje do tego jedzonka

                      Comment


                      • Co do ciast to dzisiaj robiłam z kaszy...
                        Wklejam przepis z jakiejś wuwuwu:

                        Ciasto z kaszy mannej:
                        Składniki:
                        6 podwójnych paczek herbatników, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny, 1 litr mleka, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 cytryna, 3 czubate łyżki kakao, rodzynki, orzechy, bakalie. POLEWA: 1/2 kostki margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao.

                        Jak przyrządzić?
                        Kaszę manną namoczyć w 2 szkl. mleka. Zagotować margarynę, pozostałe mleko, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego rozczynu wlać namoczoną w mleku kaszę manną. Zagotować. Wsypać kakao i wcisnąć sok z cytryny. Wymieszać, po czym dodać rodzynki i resztę bakalii. Ponownie wymieszać starannie.

                        W dużej formie prostokątnej ułożyć herbatniki i wylać na nie gorące ciasto. Zanim wystygnie ułożyć na nim warstwę przykrywającą z herbatników i zostawić do zastygnięcia ( nie wstawiać do lodówki!). Zagotować składniki polewy i polać nią wystudzone ciasto. Dekoracja dowolna: wiórki kokosowe, orzechy.


                        Ja zrobiłam herbatniki - masa - herbatniki - masa - herbatniki - czekolada wiórek nie było

                        Comment


                        • Muszę spróbować tych kotletów ziemniaczanych

                          Comment


                          • Zamieszczone przez illit1
                            Muszę spróbować tych kotletów ziemniaczanych
                            polecam i czekam na opinie ;p

                            Dafnie widzę, że i tak masz spory repertuar Mi też już ciężko coś wymyślać ;]

                            Comment


                            • Divette - nie wiem czy o tym ciescie mowisz chociaz nazwa ta sama. Wklejam przepis, jeśli to nie ten - to oczywiście czekam na twój

                              Składniki Przepis
                              4 jajka
                              2 szklanki cukru
                              kostka masła
                              2 czubate szklanki mąki
                              1/2 proszku do pieczenia
                              filiżankę kwaśnej śmietany
                              cukier wanilinowy
                              Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy resztę składników. Po utarciu wszystkiego na gładką masę przelewamy do blachy i pieczemy jakieś pół godziny. Po wystygnięciu smarujemy polewą czekoladową lub lukrem ( najlepiej zielonym). Wierzch ciasta dekorujemy zielonymi i brązowymi dropsami, żeby wyglądało jak skóra krokodyla

                              Comment


                              • oj tak. dzieki to to.
                                ja je używam jako biszkopt
                                mięciutkie i lekko wilgotne idealne do przekładania kremem.
                                co do takiej wersji jak ty podajesz, to ja robie inaczej. lukier robię z cukru pudru i białka. dodaję kilka kropel soku z cytryny i zielony barwnik spożywcy. smaruję nim ciasto i do piekarnika. robi się pyszna bezowa skorupka.
                                a przepis jest z jednej z książek kucharskich musierowicz. polecam serdecznie

                                Comment

                                Reklama Reklama Module
                                Collapse

                                Working...
                                X