PDA

Zobacz pełną wersję : Książki - czyli co warto przeczytać ?

Strony : [1] 2 3

biedronka160
01-01-08, 12:07
Nie zauważyłam nigdzie takiego tematu. A ja jako mól książkowy chętnie poznałabym nowe pozycje, które polecacie :) Wiem, ze d dobie pracy i szkoły i innych obowiązków mało czasu na czytanie, ale może jednak.
Piszcie, polecajcie :)

Klaudia
02-01-08, 11:05
Dla wszystkich, którzy mają w sobie coś z dziecka - Miasto Śniących Książek i 13 i 1/2 życia kapitana Niebieskiego Misia, autor Walter Moers.
Kiedy byłem dziełem sztuki, Eric-Emmannuel Schmitt.
Cień wiatru, Carlos Ruiz Zafon.
Oskarżony pluszowy M., Clifford Chase.
I trylogia K-PAX.

Na początek to tyle ;)

laszka
02-01-08, 11:45
A ja polecam Wszystkim serie Marka Krajewskiego - "Śmierć w Breslau"- w skład wchodzą 4 książki. Bardzo dobrze się je czyta, trochę przerażające, ale warto!. Poza tym Niania w Nowym Yorku, Diabeł ubiera się u Prady- trochę lekka i przyjemna lektura. Poza tym Ptasiek i Tato- na Tacie płakałam jak głupia. A z najnowszych- Legendy Miejskie- zbi,ór opowiadań, legend, do pośmiania się.

dziunia
02-01-08, 11:50
A ja właśnie skończyłam ostatnią część " Harrego Pottera" :lol: :oops:

laszka
02-01-08, 11:53
Powiem Ci, że Harrego się też bardzo dobrze czyta. Ja tez wszystkie części przeczytałam i mi się podobał- fajna książka tak, żeby się odstresować.

evelina
02-01-08, 12:19
o to widze ze mole ksiazkowe...
ja poki co skupiam sie na lekturach na studia :)

Vitka
02-01-08, 13:22
aktualnie czytam ksiązkę Barbary Wood "Ulica rajskich dziewic"- opowieść o obyczajowości Egiptu i islamu, (dosyć ciekawa, szybko wciąga)

toffi
02-01-08, 16:09
Moja ukochana książka to Samotność w sieci...

laszka
02-01-08, 16:10
Samotność w sieci- dobra ksiażka, ale jak dla mnie film już nie.

evelina
02-01-08, 16:19
dokładnie!
"samotnosc w sieci " to fajna ksiazka , ale film jest tragiczny.. i zapewne jesli ktos najpierw obejrzał to zniechecil sie do czytania...
niestety pewne ksiazki nie nadaja sie na ekran...

toffi
02-01-08, 16:19
Samotność w sieci- dobra ksiażka, ale jak dla mnie film już nie.
Filmu nawet nie oglądałam, bo słyszałam właśnie to co napisałaś :)

laszka
02-01-08, 16:21
Dobrze zrobiłaś :)

biedronka160
02-01-08, 17:47
Film tragiczny, zasnełam w połowie. Książki nie czytałam, bo mam tylko na kompie a bardzo nie lubie tak czytać. Obecnie zaczęłam sagę o Wiedźminie Sapkowskiego. Z 25/26 kupujemy 7 część Harry'ego to wtedy zacznę czytać. Wciągające.
Czytałam też "Kwiat pustyni" i "okaleczoną" jeśli chodzi o obrzezanie afrykańskich kobiet i "rzęsy na opak" czyli szybka i lekka lektura zycia patologicznego widzianego oczami nastolatki, może nawet jeszcze dziecka.

agniesia774
02-01-08, 18:00
...

magda19800
02-01-08, 18:02
Jesli chodzi o "Samotnosc w sieci" to nie podobala mi sie ani ksiazka, ani film :? Ogromne rozczarowanie jak dla mnie :cry: Moge z czystym sumieniem polecic ksiazke Jose Saramago "Miasto ślepców", ale tylko dla osob o mocnych nerwach. Na nowa czesc przygod Harrego tez czekam z niecierpliwoscia. A ostatnio jestem na etapie Christophera Moora. Niezłe jak na zimowe wieczory:)

Dafnie
02-01-08, 19:10
Samotnośc w sieci mi się też nie podobała - nic mnie tam nie zafascynowało - właśnie szukałam czegoś do poczytania - chyba jutro wstąpie do biblioteki :D

BiK
02-01-08, 22:04
A ja z tych wszystkich książek, które do tej pory przeczytałam z ręką na sercu polecam "Poczwarka" Doroty Terakowskiej. Przytocze po krótce o czym jest ta książka. Nie jest ona grubą powieścią, ale dała mi zupełnie inne spojrzenie na dzieci i w ogóle osoby z zesppołem Downa. Jakże bardzo niewiele wiemy o tej chorobie, oprócz tego, że "chorzy" mają mongolską twarz o grubych rękach i nogach....

Adam i Ewa to młode, zamożne, wykształcone małżeństwo. Spełnieniem ich ambicji i planów na przyszłość ma stać się dziecko. Jednak jego narodziny okazują się ruiną, nie realizacją marzeń: dziewczynka ma zespół Downa w wyjątkowo ciężkiej postaci.

Ewa - poprzez instynktowne poświęcenie - uczy się akceptować córkę, choć nie jest w stanie dotrzeć do jej świata.

Adam, którego zawiedzione nadzieje zamieniły się w odrzucenie, coraz bardziej oddala się od rodziny. Nie ma pojęcia, że Marysia-Myszka - niezdolna do wypowiedzenia poprawnego zdania i wykonania sensownej w ludzkich oczach czynności - zrywa jabłka z rajskiego drzewa i rozmawia z Bogiem. Czy zdarzy się coś, co otworzy zatrzaśnięte między nimi drzwi? Być może klucz znajduje się w przeszłości...

Książka Terakowskiej to poruszająca do głębi opowieść o tym, jak wiele - zbyt wiele - czasu trzeba często, by zrozumieć, że prawdziwa miłość nie stawia warunków, i o tym, jak trudno zburzyć mur obcości, który wyrósł niepostrzeżenie między człowiekiem a jego własnym dzieciństwem.

Dodam tylko, że została mi/nam (czyli grupie na studiach) polecona przez panią psycholog gdy mieliśmy zajęcia z psychologii rozwoju człowieka. Byłam i jestem pod wielkim wrażeniem. :)

biedronka160
03-01-08, 09:25
Ja też BiK byłam zafascynowana tą książką. Ale jeszcze jedna pozycja Terakowskiej według mnie godna polecenia to "Ono" nie będę przytaczać fabuły, ale szybko się czyta i jest wciągająca.

laszka
03-01-08, 10:12
biedronka160 -"Ono" bardzo dobra książką, Poczwarka zresztą też. Obie się szybko czyta i zostają w pamięci na długo.

BiK
03-01-08, 13:32
Muszę poczytać to "Ono" :):):)

laszka
03-01-08, 13:39
Warto :)

aniolkadanonka
03-01-08, 16:21
Mnie też podobała się "Poczwarka", a "Ono" widziałam u znajomej, więc jak w bibliotece nie będzie to pożyczę od Niej. Polecam Wam jeszcze książkę pt. "Tylko razem z córką" Betty Mahmoody i drugą część pt. "Z miłości do dziecka". Jest to powieść na faktach. Betty jest żoną Irańczyka i opowiada o swoim życiu. Więcej nie piszę, ale powiem, że naprawdę warto przeczytać. Zaczytuję się też w thrillerach Harlana Cobena. Na początek polecam "Jedyną szansę" (też o dziecku) oraz " Nie mów nikomu", chociaż mnie wszystkie jego pozycje wciągają.

andzik
03-01-08, 17:40
Ehhh, to nieśmiertelne Przeminęło z wiatrem :) no i Mistrz i Małgorzata Bułhakowa - genialna wśród lektur!

aniolkadanonka
03-01-08, 21:06
O tak!!! Przeminęło z wiatrem miodzio. Jeszcze mogę zaproponować "Pod mocnym aniołem" Pilcha, no i "Lolitę".

Klaudia
03-01-08, 22:08
no i Mistrz i Małgorzata Bułhakowa - genialna wśród lektur! Wg mnie to straszne nudy. Zastanawiam się co tak strasznie ludzi ciągnie do tej książki...

andzik
03-01-08, 22:30
no i Mistrz i Małgorzata Bułhakowa - genialna wśród lektur! Wg mnie to straszne nudy. Zastanawiam się co tak strasznie ludzi ciągnie do tej książki...

I to na tym świecie piękne - że każdy ma swój gust! :) Pozdrawiam!

biedronka160
04-01-08, 09:47
No to już twoja decyzja. Naprawdę bardzo dobra książka.
Fragmenty są na stronie:
http://terakowska.art.pl/ono.htm

jolinek
04-01-08, 09:51
Ja, za namową młodszej siostry zaczęłam czytać Harrego Pottera :) Powiem Wam, że strasznie mnie to wciągnęło, przeczytałam każdy tom 3-4 razy, łącznie z ostatnim w oryginale, jednak czekam na polską wersję z niecierpliwością. HP pozwalał mi się niesamowicie odprężyć i zapomnieć o wszystkich problemach...

Ostatnio, również moja 17-letnia siostra podrzuciła mi do przeczytania książkę pt. "Czerwony pokój" Nicci French - psycholog na tropie zbrodni, fajna, trzyma w napięciu.

Polecam również książki Harlana Cobena: "Nie mów nikomu", "Jedyna szansa", "Ostatni szczegół". Jeśli ktoś lubi thrillery w stylu A. Christie to zachęcam, choć osobiście uważam, że po lekturze kilku tok myslenia Cobena staje się przewidywalny.

Poruszyliście lektury szkolne. Jak dla mnie najlepszą był "Mistrz i Małgorzata" i "Zbrodnia i kara" ;)

susunia
05-01-08, 19:23
Biedronka160 widzę, ze w tym punkcie jesteśmy bardzo podobne :lol: :lol: :lol: Ja jestem takim molem książkowym, że czytam nawet w autobusach i w kolejce do dentysty, a wieczorem to już nie zasnę bez "rzucenia okiem" na kilka stron dobrej książki. Co czytam? :lol: Przede wszystkim fantastykę. Nieśmiertelnego Tolkien, tzn. "Władcę Pierścieni" i "Hobbita" czytałam już kilkakrotnie i za każdym razem odkrywam coś nowego. Przeczytałam też wszystkie części Harrego, oprócz tej ostatniej, a pierwsza to nawet w oryginale :lol: Inną lekturą, która jest dla mnie arcydziełem są "Kroniki Narni", ciepłe, mądre i pełne prawdziwych przygód. I wcale nie jest to proza tylko dla dzieci! Jestem też zachwycona sagą o Wiedźminie, a zwłaszcza tytułową postacią, nieszablonową, autoironiczną, a jednak przyciągająca niczym magnez :lol: :lol: Sapkowski jest dla mnie po prostu geniuszem i niedoścignionym wzorem...

Poza tym zaczytuje się tez w prozie Kinga. Dla mnie jest to mistrz lektury grozy, który cudownie wzmaga napięcie aż do ostatniej strony i nigdy nie podaje prostych rozwiązań. Polecam szczególnie "Christine", "Zieloną milę" (znaną z kinowej wersji, która prozie nie dorasta do pięt, choc jest naprawdę dobrze nakręcona) "To", ale najbardziej chyba "Smętarz dla zwierząt", po którym długo nie mogła spokojnie spac.

Z lektur "poważniejszych" (czytaj więcej się dzieje w Twoim umyśle niż w życiu bohaterów) polecam książkę pt. "Waiser Dawidek" Pawła Huellego. Powiem szczerze, że zachwyciła mnie pod każdym, względem i zostawiła z ogromnym niespełnieniem. Nigdy jeszcze zakończenie nie było dla mnie takim wstrząsem... Nie zdradzę już ani słowa i polecam prawdziwym miłośnikom książek... :wink:

A co do Terakowskiej, to zgadzam się, że "Poczwarkę" i "Ono" czyta się jednym tchem. Polecam też jej prozę dla dzieci. Gdy czyta się ją dzieciom widzą w niej cudne, misternie skonstruowane baśnie, jednak dla dorosłych niezwykłym przeżyciem może się okazać poszukiwanie głębszego ich sensu. Szczególnie podobało mi się "Lustro Pana Grymsa', w którym autorka w niezwykły sposób operuje symboliką kolorów oraz " W krainie kota", gdzie autorka opiera fabułę o symbolikę kart Tarota.

Strasznie się rozpisałam :oops: Ale musicie zrozumieć ja tak kocham czytać, że mogłabym tu jeszcze pisać i pisać... W końcu ta miłość do zadrukowanych "czarnymi mróweczkami" stron zaprowadziła mnie na studia polonistyczne, które dopiero otworzyły mi oczy na różnorodność literatury i wcale nie zamknęły mi drogi do lekkich i przyjemnych lektur, bardzo dalekich od tego, co znajduje się w kanonie lektur szkolnych :lol: :lol: :lol:

Aga_K
05-01-08, 20:03
Heheh Susunia, widzę, że czytujemy podobne książki:):) uwielbiam fantastykę z Sapkowskim i Tolkienem na czele :):) oraz horrory Kinga (i Mastertona).

Jak chcę poczytać coś lekkiego to Harry Potter też może być :D:D
A ostatnio przeczytałam "Eragona" i "Najstarszego" Christophera Paoliniego :) Jak dla mnie rewelacja:) i z czystym sercem polecam jako fajną odskocznię od codziennych problemów :D

miu miu
05-01-08, 20:05
Ostatnio czytam ksiązkę, którą wykopałam bibliotece pt: "Cycuszki, chopcy i szpileczki lub jak się ubrać w niecałe sześć godzin" autorstwa Dianne Brill.
Zskakująca ksiązka o kształtowaniu i uwypuklaniu swojej kobiecości. Świetne jest to, że autorka zwraca się do czytelniczek "laleczko" a o piersiach mówi "cycuszki". to wszystko jest słodkie i choć wielu jej rad bym jednak nie zastrosowała, to polecam tę pozycję głównie ze zględu na wynoszenie na wyrzyny kobiecości, zachęcanie w przystępny sposób do uwodzenia(mnie bardziej interesuje wykorzystanie tej wiedzy w małżeństwie niż wypuszczanie się podryw :wink: ).

Dafnie
05-01-08, 20:54
ja swego jak jeździłąm do pracy autobusem zawsze miałąm w torebce książkę, jadąc na studia też czaytałam - o zgrozo czasem jak mnie wciągnęło to na wykłądach :oops: teraz wieczorem w łóżeczku ale nie za długo bo zasypiam. Fajnie że sa ludzie którzy czytają książki :D

kinita
07-01-08, 12:28
Oj sa, sa:) Sama z ostatniego urlopu przywiozlam chyba z 5 kilo ksiazek:)
Bo po angielsku to mi sie czytac nie chce, chociaz tez takowe posiadam...
Z nowo zakupionych min. "Badz aniolem swojego zycia" Ewy Foley, jeszcze nie czytalam, ale moge polecic "Zakochaj sie w zyciu" tej samej autorki, to taki poradnik psychologiczny:)
No i jak obiecalam w watku o wszystkim i niczym
Marley i ja
"Marley- labrador retriever, bohater tej ksiazki jest nieznosnym, rozbrykanym, krnabnym potworem. Demoluje dom i wyrywa ozdobne rosliny w ogrodku. Wylecial ze szkolu tresury za brak postepow. Pozera wszystko, co znajdzie sie w zasiegu jego pyska, uwielbia pic wode z miski klozetowej.
A jednoczesnie jest wiernym i niezawodnym przyjacielem, kochanym stworzeniem, ktore uczy swoich wlascicieli, jak cieszyc sie ulotnymi chwilami i co jest naprawde wazne."
To specjalnie dla Eveliny, z zyczeniami znacznie spokojniejszej psiny:)

evelina
07-01-08, 13:03
dzięki kinita :*
mam nadzieje ze zdołamy ja wychować na grzeczne psiątko... przede wszystkiom to co ma zabrabaniane jest mowione stanowczym glosem, i nie ze dzis moze a jutro nie :) poki co staramy sie :)

biedronka160
07-01-08, 13:43
Sysunia super że piszesz o książkach :) własnie o to mi chodziło zakładając ten temat. Dla wszystkich którzy zaczytują się w fantastyce polecam Andre Norton. Od razu zaznaczam, że sama nie czytałam, bo jak na początek mojej przygody z fantastyką była to bardzo ciężka książka, ale myślę że po Tolkienie i Sapkowskim jest w sam raz :)
Jeśli chodzi o Eragona i Najstarszego to ja znowu nie czytałam ( z powodu mnustwa innych zajęć jestem nieczasowa) ale kupiłam mojemu Miśkowi na urodziny. Czyta je już drugi raz i nadal jest tak samo zachwycony :)

Ehh ja wogóle długi czas zaczytywałam się w nowościach dla młodzieży, jakby nie widząc siebie w poważniejszych lekturach. Mam za sobą wszystkie częśći "Serii niefortunnych zdarzeń" , "Aniołków". "Ali Makoty", "Animorphs(czy jakoś tak)" i wiele innych podobnych :D
Czytając od x lat uważam jednak, że literatura dla dzieci i młodzieży jest coraz bardziej rozwinięta i nadąża za pokoleniami. Czyli już w książkach dla 12 - latek są poruszane bardzo poważne sprawy.
Czy nie za wcześnie ? W końcu to tylko książki, ale czasem się zastanawiam czy tak być powinno...

susunia
08-01-08, 07:23
Wiesz Biedronko, ja od Andre Norton zaczęłam moją przygodę z fantastyką i to jej książki tak mnie zachwyciły, że sięgnęłam po kolejne pozycje z tej półki :lol: :lol: Świat Czarownic to dla mnie wyjątkowa seria, chociaż nie polecałabym jej tym, którzy nie gustują w fantastyce. Trudno w niej bowiem poszukiwać tak uniwersalnego humoru, jak u Tolkiena czy też po protu lekkiej opowieści, jak u Rowling :lol: Jednak wielbiciel fantastyki znjadzie tam wszystko, czego mu potrzeba, a może nawet więcej :lol: :lol: :lol:

biedronka160
08-01-08, 16:43
Ja chciałam zacząć od Andre Norton, ale nie mogłam przez to przebrnąć na pewno wrócę :) Swego czasu zaczytywałam się w książkach typu "Ćpun" czy "My, dzieci z dworca zoo".

eloe25
30-04-08, 10:25
Jak w tytule - sieję propagandę w związku z artykułem, w którym przeczytałam:

"Tylko 50 proc. Polaków przeczytało w ostatnim roku książkę – wynika z badania przeprowadzonego przez Bibliotekę Narodową. Raport o czytelnictwie przedstawiono pierwszego dnia odbywających się w Warszawie targów książki Edukacja XXI.
Z badania wynika, że połowa Polaków w 2006 r. nie sięgnęła po żadną książkę. Jedna trzecia badanych (32 proc.) przeczytała od jednej do sześciu książek, a nieco ponad 17 proc. zadeklarowało, że przeczytało ponad siedem."

Głównie czytam fantasy, więc polecam te książki, które mam w domu, kupuję i często do nich wracam:
- Trylogia Kusziela Jacqueline Carey (nie mogę się doczekać dwóch kolejnych tomów, osadzonych w tym samym świecie - są na razie w tłumaczeniu :cry: )
- cykl "Miecz Prawdy" Goodkind'a (ma 11 tomów, jestem na 8 :) )

W międzyczasie czytam mnóstwo wszystkiego :) Polećcie coś, przyda się!

Katarzynka
30-04-08, 11:17
Temat wymarzony wprost dla mnie :) Jestem typowym molem książkowym :D

Uwielbiam thrillery religijne i horrory zwłaszcza Mastertona.
Obecnie jestem w trakcie czytania czwartego tomu z seri "Czasy Ostateczne" i jestem zachwycona tą serią. Jeżeli ktos lubi takie klimaty to jak najbardziej polecam :)

eloe25
30-04-08, 11:22
Jestem typowym molem książkowym :D

ja też :D i brakowało mi takiego tematu :D

Niczka
30-04-08, 11:37
hmma ja gdzies już widzialam temat o książkach rozpisała się tam bierdronka i susunia :)

koral
30-04-08, 11:41
Pochlaniam aktualnie wszystko co napisal Terry Pratchett(ekranizacja Wiedzmikolaja suoer,ale Koloru Magii juz do bani)

Z zycia wziete:
Przychodzi kiedys do mnie do sklepu parka.Laska szczebiotka do tego stopnia,ze mileb spuchl.
-sebusiu,chyba sobie kupie gazetke,wiesz?
-yhyyyyyyyyy
-no,bo w koncu cos musze zaczac czytac sebusiu,tylko nie wiem,ktora wybrac!
-yhyyyyyyyyyyy
-wiesz sebusiu,moze kupimy 'zycie na goraco'?Ty tez poczytasz,przeciez lubisz Dode!
-wszystko jedno.........
-no Sebusiu,zle zdecydujmy sie,kiedy ty ostatnio cos czytales?
-wiesz,ze ja tylko jedna ksiazke w zyciu przeczytalem.......

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

eloe25
30-04-08, 11:44
I nie wiadomo, czy się śmiac, czy płakać... :shock: :lol:

biedronka160
30-04-08, 11:46
Jak już wspomniała Niczka. Zakładałam osobiście taki temat.
http://forum.abcslubu.pl/viewtopic.php?t=2237&start=0

dla ułatwienia :)

eloe25
30-04-08, 11:48
a ja tego nie widziałam :cry: ślepa jestem czy co?

Gwiazdeczka
14-05-08, 02:55
no to OK. ;) tu Was też dopadłam. :P

serie [albo autorzy], które czytam i czytam i jak się skończą, to czytam od początku. ;)

- Chmielewska - zawsze i na zawsze, miłość dozgonna. zbieram całą bibliografię. mam już 22. na ponad pięćdziesiąt. ;) chichram się z jej książek wszędzie - w domu, w wannie, w autobusie... ludzie się dziwnie patrzą, ale kto by to zauważył...
- Jeżycjada M. Musierowicz - każdą jedną przeczytałam naście razy. wyrywkowo, po kolei, kawałkami. uwielbiam ciepło, które bije z każdego słowa. uwielbiam prawdę, którą zawiera na kartach swoich książek. jest miłość i nienawiść, prawda i kłamstwo, narodziny i śmierć, radość i rozpacz. wszystko. cudne.
- Ania z Zielonego wzgórza - i zewsząd. płaczę zawsze, choć praktycznie znam na pamięć. zawsze chciałam być ruda. ;)
- sagi Margit Sandemo: Ludzie Lodu, Czarnoksiężnik, Królestwo Światła - jedne z najlepszych książek fantastycznych [i jedne z pierwszych, które czytałam].
- Harry Potter - za lekkość pod którą chowa się głębia i za emocje, które wywołuje.
- Świat Czarownic A. Norton [już tu wspomniany] - gatunek sam w sobie. :)
- Pilipiuk, Kossakowska, Ziemiański - nowo odkryty nurt pożerany obecnie jednym tchem [zarazki przeszły od świadka naszego przez Marka do mnie ;)].

a oprócz tego mnóstwo zabawnych i mniej zabawnych książek pojedynczych. romanse, lektury, thrillery [szczególnie medyczne, polityczne, spiskowe, technothrillery], kryminały [polecam polskie Krajowej Agencji Wydawniczej z czasów PRLu]. pożeram, pochłaniam wszędzie i codziennie. :) już się zastanawiam jak by tu ulokować książki w nowym mieszkanku. ;)

illit1
13-06-08, 21:54
Kupiłam kiedyś świetną książkę pt. "Nie zadręczaj się drobiazgami w miłości".
Napisana przez małżeństwo, które opowiadając historie z życia swojego i znajomych, namawia do nie przejmowania się drobiazgami. Niby oczywiste, ale bardzo mi dało do myślenia - bo czy to jest dobre dla miłości, gdy kwestia nie zakręconej pasty lub mokrego ręcznika umie dręczyć jednego partnera przez miesiące, by wreszcie doprowadzić do poważnej kłótni? A druga osoba nie wie, o co chodzi... Albo problem rozważania w głowie "co on miał na myśli" i układania scenariusza rozmowy, oczywiście o najgorszym możliwym przebiegu, w efekcie czego np. kobieta dociera do domu tak zdenerwowana tym, co "przewiduje", że faktycznie wybucha...
Książeczka składa się z wielu króciutkich rozdzialików, takich na 2 małe strony, a wiele zawartych tam rad naprawdę dało mi do myślenia i uświadomiło, jak tracimy czas i energię na głupoty, zamiast po prostu KOCHAĆ... Jest bardzo życiowa :) I nadaje się do czytania zarówno od deski do deski, jak i tymi krótkimi rozdziałami, bo każdy jest o czym innym. Czytałam ją już wiele razy i nie mam dość - bo dobre rady warto utrwalać :) Polecam z czystym sumieniem!

Natalie
20-06-08, 12:06
Ja tez uwielbiam książki. Z całego serca polecam Chmielewską (zawsze, wszystko i w każdej ilości)
Ostatnio zabrałam się za klasykę i podobało mi się "Imię róży" Umberto Eco, "Lolita" Nabokowa, "Sztukmistrza z Lublina" Isaaca Bashevis Singera.
Oprócz tego sięgam po Harrego Pottera.
Fantasy to zdecydowanie D. Eddings... czytałam dość dawno ale dotychczas nic go nie pobiło... książki nazywają się Księgi Tamuli i każda ma swój własny tytuł.
Tyle pamiętam ale na pewno jeszcze coś dorzucę.

biedronka160
20-06-08, 12:59
ja ostatnio przerzuciałam się na thrilery. Polecam "Rzeź niewiniątek", "Katakumby", "Gra pamięci". Bardzo wciągające.

kitunia8613
20-06-08, 19:23
uwielbiam Paulo Coelho :D a przy książe " Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam" strasznie się wzruszam :oops: Mam podkreślone fragmenty do których bardzo często wracam :)
Lubie też "Alchemika" no i " Jednenaście minut" :) . Musze kupić sobie "Bride", ale to już po ślubie, kiedy będę mieć więcej wolnego czasu :) :roll:

czekoladka
20-06-08, 23:17
Ja również przeczytałam, wszystkie części Harry'ego Pottera :oops: Każda z nich była (właściwie jest) baaaaaaardzo wciągająca. Poza tym także książki Paula Coelho: "Pielgrzym", "Alchemik", "Weronika postanawia umrzeć". Zwłaszczea ta ostatnia daje dużo do myślenia na temat sensu życia.

karome
21-06-08, 14:21
Czytałam też "Kwiat pustyni" i "okaleczoną" jeśli chodzi o obrzezanie afrykańskich kobiet
Biedronko to ja z tej serii polecam Ci jeszcze "soudad spalona żywcem", polknęłam ją bardzo szybko.
Nie wiem dziewczyny czy któraś czytała książki mojej ukochanej Moniki Szwai (ukochana to "stateczna i postrzelona"), uwielbiam jej język. Kto luibi Chmielewską temu Szwaja przypadne do gustu.

biedronka160
23-06-08, 08:29
Czytałam też "Kwiat pustyni" i "okaleczoną" jeśli chodzi o obrzezanie afrykańskich kobiet
Biedronko to ja z tej serii polecam Ci jeszcze "soudad spalona żywcem", polknęłam ją bardzo szybko.
Nie wiem dziewczyny czy któraś czytała książki mojej ukochanej Moniki Szwai (ukochana to "stateczna i postrzelona"), uwielbiam jej język. Kto luibi Chmielewską temu Szwaja przypadne do gustu.

Czytałam spaloną żywcem również :) już łyknęłam raczej wszystkie ksiązki okołotematyczne do tych :)

skonieczna
28-06-08, 00:12
ja wlasnie skonczylam czytac dom nad rozlewiskiem naprawde sympatyczna ksiazka a zaraz sie zaczynam zabaierac po raz enty do ani z zielonego wzgorza poprostu kocham ta serie ksiazek hehehehe

pikolinka
16-07-08, 20:50
ja zakochalam sie w Monice Szwai , od znajomej pozyczylam 'Jestem nudziara" , a teraz kupilam sobie "zapiski stanu powaznego". Chce przeczytac wszytskie jej ksiazki, uwielbiam czytac :D :D :D

pakuchna
16-07-08, 21:08
Ja Szwai przeczytałam Klun mało używanych Dziewic i Dziewice do boju, połknełam je będąc w szpitalu więc szybko. Wczoraj skończyłam Okaleczoną. kiedyś Kwiat pustyni czytałam. ogólnie uwielbiam ksiązki i conajmniej 3 w tygodniu przeczytam:). Teraz czytam Pocałuj mnie gdy zasne, kryminał z wątkiem miłosnym takie uwielbiam. Bardzo podobała mi się Zbrodnia w rozmiarze XXL. Uwielbiam czytac i nie jestem w stanie Wam podać jakiś konkretnych tytułów. ale podobne do okaleczonej czytałam jeszcze Wiatr ze wschodu Wiatr z zachodu o życiu chinki, oraz kiedyś o kobiecie wywodzącej się z kraju o religii islamskiej, której mąż uprowadził dzieci, ona je odzyskała a potem pomagała innym matkom w atkiej sytuacji, tytuł coś w stylu "Oddaj mi moje dzieci" czy jakoś tak :?

HaOS
21-07-08, 11:57
Witam! Moze jakaś z moich książek przypadnie Wam do gustu. Napewno polecam "Samotność w siecie". Cudowna jest książka pt."Czasami wołam w niebo"Tamary Zwierzyńskiej-Matzke. Smutna ale piękna historia miłosna chorej na raka kobiety opisywana przez nią samą,przez jej męża i calą rodzine. Polecam,przeczytałam wiele razy :) inna piękna książka to Cecelia Ahern "Na końcu tęczy" lub "P.S. Kocham Cie". Bardzo fajna jest równiez ksiązka Angeli Ardis"Z głębi serca". Opisuje ona swój romans z pewnym raperem. Świetna ksiązka,naprawde polecam:)no i ostatnio przeczytana przeze mnie ksiażka to "Nostalgia anioła" Alice Sebold,piękna książka :) chyba tyle,jak mi się coś przypomni to dopisze:)

pakuchna
21-07-08, 16:57
O tak HaOS Nostalgia Anioła super książka, zgadzam się z Tobą i polecam

karome
24-07-08, 14:04
PAKUCHNA jeśli tak jak ja zakochałaś się w Szwai to koniecznie przeczytaj też "stateczną i postrzeloną". ja co jakiś czas do niej wracam, żeby obudzić w sobie optymizm i zdrowo się pośmiać. zresztą ja lubiew wszystkie:"jestem nudziarą", "romans na receptę", "artstkę wwędrowną", powtórkę z morderstwa", "zapiski stanu poważnego', "dom na klifie" i oczywiście "dziewice... 2 cęści. to tak, jako ściągawka:)

kinita
24-07-08, 21:17
"Czasami wołam w niebo"Tamary Zwierzyńskiej-Matzke. Smutna ale piękna historia miłosna chorej na raka kobiety opisywana przez nią samą,przez jej męża i calą rodzine. Polecam,przeczytałam wiele razy :) rowniez moge polecic ta ksiazke, wylam przy niej jak bobr, ale mysle, ze warto ja przeczytac, dla samej swiadomosci, ze warto zyc i walczyc, bez wzgledu na wszystko...

"P.S. Kocham Cie" A czy na podstawie tej ksiazki zostal nakrecony film pod tym samym tytulem z Hilary Swank? Jezeli tak, to musze ksiazke przeczytac. Film opowiada historie mlodej dziewczyny, ktorej umiera maz, ale po jego smierci caly czas przychodza od niego listy ze wskazowkami, jak zyc. Kazdy z nich konczy sie slowami ps. kocham Cie:) Wzruszajacy i bardzo cieply film...

pikolinka
24-07-08, 21:33
a czy dziewczynki istniala by mozliwosc pozyczenia mi tej ksiazki "czasami wolam w niebo", oczywiscie wszelkie kosty przesylki pokryje :D :D

HaOS
25-07-08, 11:08
Kinita,dokładnie tak,na podstawie książki "P.S. Kocham Cie" powstałe ten film który widziałaś :) książka też jest bardzo ładna:)

agusia_85
25-07-08, 13:28
A ja moge polecic z czystym sumieniem,

"Prawdziwa zbrodnie" autorstwa Andrewa Klavona.

Normalnie w jednen dzien ja przeczytalam taka wciagajaca.

Pozdrawiam[/b][/quote]

agusia_85
25-07-08, 13:30
sorrki Klavana;)

czekoladka
28-07-08, 23:51
"Czasami wołam w niebo"Tamary Zwierzyńskiej-Matzke. Smutna ale piękna historia miłosna chorej na raka kobiety opisywana przez nią samą,przez jej męża i calą rodzine. Polecam,przeczytałam wiele razy :) rowniez moge polecic ta ksiazke, wylam przy niej jak bobr, ale mysle, ze warto ja przeczytac, dla samej swiadomosci, ze warto zyc i walczyc, bez wzgledu na wszystko...

"P.S. Kocham Cie" A czy na podstawie tej ksiazki zostal nakrecony film pod tym samym tytulem z Hilary Swank? Jezeli tak, to musze ksiazke przeczytac. Film opowiada historie mlodej dziewczyny, ktorej umiera maz, ale po jego smierci caly czas przychodza od niego listy ze wskazowkami, jak zyc. Kazdy z nich konczy sie slowami ps. kocham Cie:) Wzruszajacy i bardzo cieply film...

Kinita, mówisz, że fajny film? Ja właśnie kończę go sobie ściągać z internetu i mam nadzieję, że juz na dniach będę mogła obejrzeć... Tak wogóle to czytam teraz książke Beaty Pawlikowskiej "W dżungli życia". Książka jest o tym, jak odnaleźć prawdziwy sens życia, swoje powołanie. Autorka opisuje to na podstawie swoich doświadczeń. Książkę czyta się szybko i wiele można z niej wyciągnąć dla siebie.

illit1
28-07-08, 23:55
Obejrzałam ten film w ostatni weekend z narzeczonym, sympatyczny :) Książki jeszcze nie czytałam, ale mam zamiar.

Emilka
13-02-09, 11:22
Muszę odświeżyć wątek, bo wczoraj skończyłam czytać piękną książkę o wojnie i miłości "Jeździec miedziany" P. Simmons... Jeszcze jestem zanurzona w tej atmosferze a przez ostatnią 1/3 lektury płakałam rzewnymi łzami ze wzruszenia :) Nie wiem, czy któraś z Was ją czytała, ale szczerze polecam!

Neko
13-02-09, 11:32
Chyba sie nie udzielalam tutaj, a jestem bibliofilem :wink:
Szczerze polecam:
- wszystkie "poradniki" Joanny Chmielewskiej
- Swiat Dysku Pratchetta
- wszystko Sapkowskiego
- Pilipiuka, zwlaszcza zbior opowiadan 2586 krokow i-rzecz jasna-cala sage o Wedrowyczu
- wszystkie Bazylki Jacka Palki (mozna tez czytac w formie bloga)
- Sage o Ludziach Lodu Margit Sandemo
- wszystko Kurta Vonneguta
- Mikolajki - choc jestem pewna, ze niejedna juz przerobila
- dla lubiacych romansidla: jedyny, jaki przeczytalam, ale za to chyba 7 razy - Rycerz w Lsniacej Zbroi Jude Deveraux
- wszystko Lovecrafta

...i masa innych, ale nie bede przynudzac :wink:

magdallena85
13-02-09, 11:57
Ja tez sie jeszcze nie wypowiadalam w tym temacie ale musze wam napisac ze ja to jestem jakas dziwna bo nie lubie czytac lzawych ksiazek poniewaz jestem bardzo czula i byle co zaraz placze :razz: dlatego bardzo lubie psychologiczne, kryminalistyczne, sensacyjne itp.

HaOS
13-02-09, 12:15
Ja ostatnio przeczytałam "Pamiętnik" Anne Frank :) wspaniała książka, POLECAM!!!

HaOS
13-02-09, 12:16
Ja ostatnio przeczytałam "Pamiętnik" Anne Frank :) wspaniała książka, POLECAM!!!

zielonooka
13-02-09, 12:24
A ja mogę polecić z całego serducha książki Doroty Terakowskiej - Ono, W krainie Kota, Tam gdzie spadają Anioły, Poczwarka... Napisane świetnie i rewelacyjnie się je czyta - bardzo wciągają ;)

Inne książki polecę w kolejnym poście - za dużo ich czytam żeby wszystkie naraz wymienić :mrgreen:

olka84
13-02-09, 16:58
no to dolacza mol ksiazkowy :grin:
wszystkie ksiazki Jodi Picoult, sa swietne...
wlasnie skonczylam czytac "Przypadek Adolfa H." Erica-Emmanuela Schmitta, nawet mi sie podobalo...

joannadarc85
14-02-09, 14:45
nie wiem czy był już ten tytuł tutaj ale ja polecam: "Potęga podświadomości" autor Joseph Murphy.
ta którą ja komuś kupowałam miała czarną okładkę z czerwonym napisem poniżej zdjęcie:
http://img187.imageshack.us/img187/7050/931564001094924326pr7.jpg (http://imageshack.us)

poza tym polecam książki Paulo Coelho :)

Chani
15-02-09, 11:28
a jakbyscie napisaly tak ogolnie o czym mowi ksiazka to bylabym wdzieczna, bo wiadomo kazdy lubi czytac inne rodzaje

susunia
15-02-09, 16:17
A ja mogę polecić z całego serducha książki Doroty Terakowskiej - Ono, W krainie Kota, Tam gdzie spadają Anioły, Poczwarka... Napisane świetnie i rewelacyjnie się je czyta - bardzo wciągają ;)

Popieram :lol: Częsta jest opinia, ze Terakowska pisze książki dla dzieci. To prawda, że wiele z nich powstało z myślą o dzieciach i młodzieży (np. rewelacyjny "Władca Lewawu"), jednak w każdej z nich dorośli znajda coś dla siebie, coś do przemyślenia i dogłębnego przeżycia, coś czego nigdy się nie zapomina... Polecam :06:

susunia
15-02-09, 16:18

Popieram :lol: Częsta jest opinia, ze Terakowska pisze książki dla dzieci. To prawda, że wiele z nich powstało z myślą o dzieciach i młodzieży (np. rewelacyjny "Władca Lewawu"), jednak w każdej z nich dorośli znajda coś dla siebie, coś do przemyślenia i dogłębnego przeżycia, coś czego nigdy się nie zapomina... Polecam :06:

divette
15-02-09, 16:26
a ja mogę z czystym sumieniem polecić książki, a własciwie serię Jakuba Ćwieka Kłamca
http://www.playback.pl/numer18/pibi/skriny/screen87.jpghttp://www.playback.pl/numer11/pibi/skriny/screen97.jpghttp://bs.tawerna.rpg.pl/dane/img/misc/2_klamca.jpg
czytając ostatnią częśc Kłamcy popłakałam się, bo byłam przekonana, że to trylogia, a skończyło się w najmniej odpowiednim momencie :D
jest to historia ziemi. teraźniejszośc zestawiona z przeszłością, walka dobra i zła, ale w wersji ambitnej. Bóg zniknął. dobrem kieruje archanioł michał, ale zło jest przebiegłe. żeby zdobywać dobre duszyczki wynajmuje celtyckiego boga kłamstwa Lokiego, bo jak wiadomo on może dużo więcej niż poczciwe anioły :D
polecam z czystym sumieniem. wciąga niesamowicie. dwie pierwsze cześci napisane sa tak, że każdy rozdział opowiada o historii innej duszyczki.

kate86
15-02-09, 22:10
A ja gorąco polecam wszystko Wojciecha Kuczoka i Érica-Emmanuela Schmitta. Rewelacyjne :smile:

MiaAmor
16-02-09, 16:40
Chętnie skorzystam z propzycji Divette :)

Tak jak joannadarc85 polecam książkę "Potęga Podświadomości". Jest to książka, którą czytałam będąc "małym groszkiem" :) a dokładnie 10 lat temu, ale do dzisiaj dokładnie ją pamiętam i na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Książka opisuje jak nasze myślenie wpływa na to co nam się przytrafia. Jak działa pozytywne i negatywne myślenie. Naprawdę warto!

Jeśli ktoś lubi coś lekkiego, przyjemnego i śmiesznego to polecam książkę:
"Merde! Rok w Paryżu" -Stephen Clarke
Wyróżnia ją prześmieszny inteligentny żart.
"Paul West, typowy Brytyjczyk – Hugh Grant połączony z Davidem Beckhamem – przyjeżdża do Paryża, by pomóc w otwarciu sieci angielskich herbaciarni. Spędza tam dziewięć miesięcy, podczas których na własnej skórze odczuwa wady i zalety bycia cudzoziemcem we Francji – kraju, gdzie rok zaczyna się we wrześniu, najczęściej uprawianą dziedziną sportu są strajki, a z powodu psich odchodów zostawianych na ulicach do szpitala trafia ponad sześciuset paryżan rocznie. Współpracownicy usiłują oczernić go w oczach szefa."

PrzeMisiowa
16-02-09, 17:11
Też czytałam "Potęgę podświadomości" - dawno, dawno temu... Teraz już nie lubię książek typu "Jak być szczęśliwym i bogatym...", "Jak osiągnąć sukces..."etc. a Potęgę... tak właśnie wspominam. Poza ogólnym przesłaniem, że myślenie/nastawienie wpływa na to co i jak się w życiu dzieje niewiele pamiętam z tej książki :/

Polecam za to z czystym sumieniem książkę Mario Puzo "Głupcy umierają". To raczej obyczajówka o miłości, stosunkach kobieta-mężczyzna i odwrotnie, związkach, seksie...ale też żądzy władzy, pieniądza. Książka dość grupa i mnie zakochała od jakiejś 200setnej strony...ale zakochała tak, że żałowałam, że czytam ostatnią stronę...

illit1
16-02-09, 20:55
Czytałam te książki Divette, bardzo lubię fantastykę :)

pikolinka
22-02-09, 19:02
ja polecam "Zmierzch" Stephenie Meyer, wlasnie wracam do czytania, jest rewelacyjna :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

AlekxKr1
25-02-09, 19:48
Ja tez sie jeszcze nie wypowiadalam w tym temacie ale musze wam napisac ze ja to jestem jakas dziwna bo nie lubie czytac lzawych ksiazek poniewaz jestem bardzo czula i byle co zaraz placze :razz: dlatego bardzo lubie psychologiczne, kryminalistyczne, sensacyjne itp.

To poczytaj sobie książki ALex Kavy- "Zły dotyk", "W ułamku sekundy", "Łowca dusz",
"Fałszywy Krok" i "trucizna", te dwie ostatnie to nie są takie psychologiczne bbardzo , ale fajne- to moja ulubiona autorka.

Ostatnio też Cobena zaczęłam czytać- też dobre książki pisze, ale wprowadzenie jest dość długie i może zniechęcić.

Stephanie Meyer też czytałam i czekam na ostatnią część w polskim wydaniu.

TakaJednaKobitka
25-02-09, 19:53
Ja mogę polecic...
Iny Lorentz:
"Nierządnica"
"Kasztelanka"
"Testament Nierządnicy"
:)

olka84
26-03-09, 20:40
Polecam "Srzywdzona" Cathy Glass...niestety ksiazka jest na faktach autentycznych...dlaczego niestety? bo pokazuje jak rodzice moga zniszczyc wlasne dziecko...

paula_pb
26-03-09, 20:56
moje ulubione to
- Samotnosc w sieci
- Ps. Kocham cie
- Harry Potter
to takie 3 najulubiensze

Sylviakrk
27-03-09, 08:51
Lisa Gardner "Następny wypadek"
Harlan Coben "W głębi lasu"
Susan Howatch "Ciemny brzeg"

to kryminały ale ja uwielbiam czytac ten gatunek

m.morgan
27-03-09, 21:58
Stephen King: "Ręka mistrza" z tych najnowszych :) a poza tym "Lśnienie", "Misery", "Smętarz zwieżąt", "Miasteczko Salem" moim zdaniem te są najlepsze :)

Są to pozycje dla osób które lubią się bać :)

TakaJednaKobitka
28-03-09, 21:34
Jeśli ktoś lubi książki życiowe to polecam Danielle Steel :)

aga_mila
28-03-09, 22:41
Z tych już tu wymienionych polecam tez
Hattego Pottera, książki M.Musierowicz, Sage o ludziach lodu, PS Kocham cie (ale płakałam)
pozatym (może też wymienione bo nie przeczytałam całego wątku)
Pana samochodzika :),
super jest Żona podróżnika w czasie (ale ja chyba ja czytałam pod innym tytułem, bardzo płakałam na końcu),
A gdyby to była prawda (jest też film),
Kobieta Gabriela-erotyk,
książki Cobena,
Noce Królowej,
Zapach kwiatów kawy,
Małe trzęsienie ziemi,
Zimny strach
i jeszcze książki Nory Roberts, cos jak Daniel Steel, szczególnie trzy tworzące serie ja mam Łzy Księżyca (tamtychtytułów nie pamiętam :()
i wszystkie książki wydawnictwa Dacapo jeśli ktoś lubi romanse, ja szczególnie te których akcja toczy się w czasach balów, książąt itd :D
Niestety teraz mam mało czasu na czytanie, ale na pewno kiedys przeczytam Mikołajka, ma nadzieje że będę je czystac z synkiem :)

pikolinka
29-03-09, 10:20
a ja polecam wszystkie ksiazki Kalicińskiej, Szwai, Grocholi, ksiazki typu "wyznania gejszy" i "blond gejsza" :grin:

megi82
29-03-09, 12:45
Polecam "Maga" Fowlsa...

susunia
29-03-09, 18:24
książki Cobena

Ostatnio to właśnie jest mój wieczorny nałóg :lol: Są niesamowicie wciągające, złapałam sie na przeskakiwaniu stron, byle tylko dotrzec do końca :oops: :lol:

Sylviakrk
30-03-09, 09:29
Ostatnio to właśnie jest mój wieczorny nałóg Są niesamowicie wciągające, złapałam sie na przeskakiwaniu stron, byle tylko dotrzec do końca
Coben chyba tak pisze, że wciąga. Ja czytam w pociągu więc byłam zawsze zła jak już musiałam wysiadac :22:

awerilla
30-03-09, 12:10
Mi także podobają się książki Cobena, ale ja to czytam praktycznie wszystko w domku wyniosłam zamiłowanie do książek. Swego czasu wciągneły mnie powieści prawnicze J. Grishama, a ostatnio przeczytałam ,,Ręka mistrza" S. Kinga i polecam jeśli ktoś ma trochę czasu jest docyć obszerna :)

EWA
31-03-09, 17:15
A ja polecam "Zmierzch" i "Księżyc w nowiu" Stephenie Meyer już nie mogę się doczekać jak wezmę kolejną część serii Dlaczego podobają mi się te książki ? eh... bo lubię wampiry a tak na poważnie ja już tak mam że jak mam czytać książkę to chce uciec od rzeczywistości na chwilkę przenieść się w inny świat

olka84
31-03-09, 17:20
wlasnie czytam "zmierzch" :grin: i ciezko mi sie oderwac :grin:

EWA
31-03-09, 17:30
Olka "zmierzch" jest zdecydowanie lepszy od "księżyca w nowiu" a ja "księżyc w nowiu" przeczytałam w jeden wieczór i wszyscy się na mnie wściekali też nie mogłam się oderwać ani od jednej z tych książek więc wiem o czym mówisz i dlatego już nie mogę się doczekać kolejnej książki ale obiecałam mojemu Kochaniu że nie będę sama sobie kupować bo każdą książkę On mi kupuje więc czekam mam nadzieje że przywiezie mi w piątek "zaćmienie" chociaż pewno da mi ją dopiero rankiem w poniedziałek :lol: bo teraz mi dał w sobotę i w niedzielny wieczór nie wytrzymałam i zaczęłam czytać :lol:

olka84
31-03-09, 17:41
u mnie w ogole jest ten problem, ze ja jestem uzalezniona od ksiazek...jak juz zaczynam czytac to nic innego nie istnieje...nie lubie jakis tam horrorow, albo wampirow, dlatego ciezko bylo mi sie zasiasc do tej serii, ale narazie mi sie podoba...

EWA
31-03-09, 17:47
Olka ale ta książka tak naprawdę jest o miłości o problemach które każda z nas miała/ma wampiry i inne stwory to tylko tło...mało istotne tło,chyba przyznasz mi rację co? A tak na marginesie książka ta jest tak fajnie napisana....nie umiem inaczej tego określić po prostu jej się nie czyta ją się pochłania.

pikolinka
31-03-09, 21:08
ja przeczytałam zmierzch w jeden wieczor, byl rewelacyjny, natomiast ksiezyc w nowiu szybko mnie znudzil i nie dotrwalam do konca....

eloe25
31-03-09, 21:42
No, przed chwilką byłam w empiku i kupiłam "Zmierzch"... :D Uwielbiam takie książki, także zobaczymy...

Sylviakrk
01-04-09, 09:00
Dla lubiacych wampiry polecam "Nocny patrol" i "Dzienny Patrol" Sergieja Łukianienko. Świetne książki. Ja przeczytałam obie w dwa dni. Chociaż nie przepadam za tego typu opowieściami.

Równolegle do ludzkiego świata, pełnego zwykłych ludzkich spraw, problemów i namiętności, istnieje świat Zmroku, miejsce między cieniami, do którego mogą wejść wyłącznie Inni.
Niegdyś byli ludźmi, lecz w pewnym momencie przekroczyli niewidzialną barierę. Zaczęli dostrzegać to, co jest niewidoczne dla zwykłych śmiertelników, weszli do Zmroku - i zyskali niezwykłe talenty i możliwości.
Jedni zostali Jasnymi Innymi i stanęli po stronie Światła, drudzy - Ciemnymi i weszli na drogę Ciemności. Światło i Ciemność, Dobro i Zło...

"Współczesna Moskwa to dla Łukjanienki pole bitwy. Ale nie tej tradycyjnej, między mafią a milicją, lecz pomiędzy potężnymi siłami Patroli złożonych z wampirów, czarodziejów i wróżek. Doskonałe manichejskie urban fantasy z rosyjską duszą, obficie podlewaną najlepszą na świecie wódką". - przyklad recenzji Nocnego...

Neko
01-04-09, 09:52
Sylviakrk, nie mowie tego nigdy, ale zamiast czytania radze obejrzec film.

Sylviakrk
01-04-09, 10:00
Neko_82, Dzienna straż i Nocna straż?

eloe25
01-04-09, 15:20
Dla lubiacych wampiry polecam "Nocny patrol" i "Dzienny Patrol"

No to na pewno przeczytam :mrgreen:

Ja z kolei polecam z fantasy trylogię Kusziela - niesamowita! Przeczytałam całą jednym tchem! Pod choinkę dostałam z kolei pierwszą część (bo na razie jest 1) "Trylogii Czarnych Kamieni" - "Córka Krwawych". Nie ma tam wampirów, ale jest to jedna z mroczniejszych fantasy, jakie czytałam, za to naprawdę wciągająca.

No a "Zmierzchu" jeszcze nie zaczęłam... Przy dzidziusiu tak łatwo się nie da :mrgreen:

Neko
01-04-09, 17:15
Sylviakrk, mhm. Night Watch/Day Watch. Nieglupie filmowo.

EWA
01-04-09, 19:01
no to chyba wiem co będę czytać w niedalekiej przyszłości zarówno Dzienna straż i Nocna straż jak i Trylogie czarnych kamieni myślę że warto będzie przeczytać te książki jak tylko znajdę chwilkę :lol: Neko_82 wiesz ja może i jestem jakaś taka... ale ja naprawdę wole najpierw przeczytać książkę a potem oglądnąć film Zazwyczaj jest tak że książka jest zdecydowanie lepsza od filmu np Samotność w sieci książka super również nie mogłam się oderwać od książki dopóki jej nie przeczytałam i bardzo bardzo mi się podobała a jak obejrzałam film cóż... beznadziejny a np Kod Leonarda da vinci tutaj film można było porównać z książką choć wiele według mnie istotnych rzeczy zmieniono w filmie ale i tak był dobry A ponadto książka... ma to do siebie że rozbudza naszą wyobraźnię i wszystko ma taką postać i wygląd jaki chcemy

pikolinka
01-04-09, 19:45
Samotność w sieci książka super

dla mnie okropnie nudna.....

np Kod Leonarda da vinci

super, film. przeczytałam wszystkie ksiązki Dana Browna :grin: rewelacja :grin:

Sylviakrk
01-04-09, 21:06
przeczytałam wszystkie ksiązki Dana Browna rewelacja , no właśnie ja też, nie wiesz czy napisał moze coś nowego ?? ;) ;)

eloe25
01-04-09, 21:08
ale ja naprawdę wole najpierw przeczytać książkę a potem oglądnąć film

Ja mam tak samo :)

Neko
02-04-09, 09:47
Alez napisalam, ze nigdy, albo ekstremalnie zadko, zdarza mi sie stwierdzenie, zeby obejrzec film zamiast przeczytania ksiazki :roll:

eloe25
02-04-09, 11:42
Neko, zrozumiałam :) Czyli film jest lepszy od książki?

Neko
02-04-09, 11:46
eloe25, wg mnie po prostu w tym wypadku film lepiej wypadl i wyglada naprawde niezle :wink:

olka84
02-04-09, 19:32
wlasnie przeczytalam zmierzch i...ide zaraz do empiku po nastepne czesci :shock:

EWA
02-04-09, 20:23
Olka w II części musisz przetrwać do mniej więcej 15 rozdziału się trochę ciągnie ale potem rewelacja

pikolinka
02-04-09, 20:52
"Olka w II części musisz przetrwać do mniej więcej 15 rozdziału się trochę ciągnie ale potem rewelacja"

ja niestety nie przetrwalam :wink: , takze Ola zycze powodzenia :grin:

olka84
04-04-09, 18:27
no rzeczywiscie jak narazie do 150 strony nic ciekawego sie nie dzieje, ale ja wszystko czytam wiec nie mam problemow :grin:

eloe25
06-04-09, 13:00
No, Zmierzch rzeczywiście dobry... Kurczę, tak lekko się go czytało :mrgreen:

pikolinka
06-04-09, 15:59
ja teraz czytam "Szkarłatna litere" , a przeczytalam " Byc kobieta i przetrwac " Carmen Rico-Godoy- bardzo fajna :grin:

agusia_85
06-04-09, 16:09
ja dzisiaj skonczyłam czytać ksiązkę na faktach..bardzo bardzo ciekawa. Autorka Betty Mahmoody - " Tylko razem z córką". Pochłonęłam w ciągu 2 dni :00:

Sylviakrk
07-04-09, 08:08
Ja czytam teraz "Martwe dzieci" Amisa.....masakra normalnie. Nie wiem czemu czytam, chyba tylko dltego ze podróż szybciej mija a aktualnie nie mam żadnej innej książki na oku.

olka84
07-04-09, 19:12
a mnie tak wciagnelo ze prawie koncze juz trzecia czesc i pewnie jutro zajme sie juz czwarta :mrgreen:

paula_pb
07-04-09, 20:31
ja zaczełam czytać ostatni CSI Las Vegas ale narazie nic specjalnego :) moze za niedlugo sie rozwinie

czekoladka
08-04-09, 08:55
ja ostatnio skończyłam czytać biografię o Ryszardzie Riedlu pt. "Rysiek" i powiem szczerze że bardzo mnie wciągnęła. Pod koniec nawet się popłakałam jak opisywany był jego pogrzeb :oops:

awerilla
08-04-09, 09:50
A ja znalazłam w naszej biblioteczce książkę J.Chmielewskiej ,,Dzikie białko" i ,, Lesiu" polecam na poprawę humoru

czekoladka
08-04-09, 10:25
a o czym są?

awerilla
08-04-09, 10:30
Opisują perypetie inzyniera Lesia i jego przyjaciół. Napisane bardzo fajnym stylem i szybko je się czyta, mi się bardzo podobały.

Sylviakrk
08-04-09, 11:12
oj tak Lesio jest rewelacyjny

HaOS
10-04-09, 20:18
A ja dzisiaj skończyłam czytań świetną książkę Tomasza Kwiaśniewskiego p.t." Dziennik ciężarowca":) wspaniała książka dla każdego :) autor opisuje jak to dowiedział się, że "jest w ciąży" ;) tzn. jego żona jest w ciąży ale on to tak przeżywa, że dosłownie tak to napisał :) możemy się dowiedzieć co faceci myślą o ciąży i o wszystkim co jest z nią związane :) polecam :)

agusia_85
10-04-09, 20:20
HaOS, słyszałam o tej książce w dzien dobry TVN :grin: Może się na nia skuszę :grin:

pikolinka
10-04-09, 20:22
ja polecam "Panią Bovary" Flauberta, przeczytałam w dwa dni , świetna :grin: :grin: :grin:

HaOS
10-04-09, 20:22
agusia_85 książka jest naprawdę rewelacyjna :) śmieszna a zarazem bardzo wzruszająca :)

kinita
10-04-09, 23:51
Niezle mnie zachecilyscie tym "Zmierzchem", chyba polece do ksiegarni, bo juz dzisiaj sie zastanawialam, a tylko teraz mam okazje zabrac ksiazki, bo wracamy samochodem do UK.
Mam nadzieje, ze mi sie spodoba:)

awerilla
11-04-09, 00:05
pikolinka, zgadzam się książka warta przeczytania :)
Mam pytanie do dziewczyn, które polecają ta serię książek o wampirach (Zmierzch i następne) :) nie sa one pisane językiem prostym coś w stylu Harrego Pottera? Czy mają jakiś głębszy sens bo zastanawiam się nad zabraniem się za tą serię i nie wiem czy warto i czy mi się spodoba :)
Acha pierwszego Harrego czytałam jakieś 10 lat temu i nawet mi się wtedy podobał,ale jak się zabrałam za to w zeszłym roku to stwierdziłam, że jest już dla mnie za dziecinny, dlatego jeśli książki S. Meyer są podobne to nawet nie będe się za to zabierać :)

Aniołek86
11-04-09, 06:51
A mi się podoba książka "Każdy ma swoje Kilimndżaro". Opowiada ona o ludziach niepełnosprawnych, którzy wyruszyli na wyprawę na Kilimandżaro. To są ich relacjez podróży.

pikolinka
11-04-09, 11:05
awerilla, zmierzch i te inne czesci sa napisane bardzo prostym, przejrzystym jezykiem, ksiazki bardzo wciagajace :grin: ja polecam

awerilla
11-04-09, 15:27
Skoro są wciągające to chyba się skuszę :D

olka84
11-04-09, 15:52
wciagajace i czytajac juz ostatnia czesc moge stwierdzic, ze sa z poczuciem humoru :grin: i szybko sie czyta..

eloe25
14-04-09, 11:44
Zmierzch i inne - napisane bardzo prostym językiem! Z jednej strony, jestem przyzwyczajona do ksiązek typu Trylogia Kusziela, Władca Pierścieni i Trylogia Czarnych Kamieni, więc bardzo brakowało mi rodowodów, odniesień do przeszłości, zawiłej akcji... Lubię się trochę pogłowić podczas czytania. Ale z drugiej strony - ani się obejrzałam, a już jestem przy końcu drugiego tomu - który de facto nie wydaje mi się ani trochę nudnawy, z tego co pisały niektóre z dziewczyn ;)

olka84
15-04-09, 20:49
ja juz koncze ostatni tom...czasami jest jak w telenoweli, ale ogolnie fajna :grin:

Wioleczka
21-04-09, 09:16
A ja mam pytanko Kochane Dziewczynki - czy ktoras z Was czytala moze ksiazke Michala Tombaka "Czy mozna zyc 150 lat?"

Chcialabym zmienic swoj sposob odzywiania i kolezanka polecila mi ta ksiazke, podobno zawiera cenne wskazowki :mrgreen:

kinita
27-04-09, 01:55
Nie znam tej książki Wioleczka, ale chętnie się tez czegoś dowiem.

A co do Zmierzchu, to połknęłam go w 3 dni, a dzisiaj przeczytałam 60 stron drugiego tomu :)
Żeby mi z innymi książkami tak szybko szlo, to byłabym chodzącą encyklopedią :)

olka84
27-04-09, 16:52
ja znam inne ksiazki Tombaka i stosowalam kilka jego diet oczyszczajacych- rewelacja (polecam ta z cytryn)...

awerilla
03-05-09, 19:20
Właśnie przczytałam drugi tom sagi o wampirach Stephenie Meyer i generalnie podobało mi się :)

karola1988
03-05-09, 19:45
moja kumpela jest zachwycona zmierzchem. przeczytała całą sagę, obejrzała film, a teraz zadręcza mnie jakimś pattisonem. :razz:

olka84
04-05-09, 22:35
taaa,pattison jest bleee....

aga_mila
24-05-09, 20:09
Przeczytałam "Kuźnię na rozdrożu " Ewy Siarkiewicz fajna , lekka, polecam ( ja lubie ksiązki z Happy endem :))

dziunia
26-05-09, 13:00
Która przeczytała "Paw królowej" Masłowskiej...bo ja nie daje rady...

sakura
26-05-09, 13:15
Ja nawet przez wojne polska ruska nie przebrnełam. Dla mnie książki masłowskiej to totalny bełkot i sztucznie napędzana sława

dziunia
26-05-09, 13:17
" Wojna..." podobała mi się jako ciekawostka ale dzieło to moim zdaniem wielkie nie jest...

sakura
26-05-09, 15:40
Ja polecę książke Kwiat śniegu czy jakos tak w tytule miała. czytalam ja jednym tchem.Warto przeczytac.

joannadarc85
26-05-09, 16:46
Ja polecę książke Kwiat śniegu czy jakos tak w tytule miała. czytalam ja jednym tchem.Warto przeczytac.

ja mam tą książkę i jeśli o tej samej myślimy to tytuł jest: Kwiat śniegu i sekretny wachlarz a akcja dzieje się w Azji....
jeśli tą książkę miałaś na myśli to ja również ją polecam.

eloe25
26-05-09, 17:28
Ja ją mam w domu chyba od roku, a jeszcze jej nie przeczytałam :shock: Chyba trzeba by się zabrać. Teraz czytam "Ulicę Rajskich Dziewic" i polecam - niesamowita książka o Egipcie i jego tradycjach, oczywiście opowiedziana z perspektywy mieszkających tam kobiet...

sakura
26-05-09, 20:16
joannadarc85, tak o nią mi chodziło. Cudowna książka.

maja-918
27-05-09, 17:51
książki Murakamiego są godne polecenia...zupełnie malownicze, pozwalają sie zrelaksować i odpocząć

Ulquiorra
16-09-09, 23:13
Kochane, jako przyszli małżonkowie otrzymaliśmy z D. od Pastora i rodziców kilka bardzo ciekawych pozycji, które warto przeczytać z mężem/narzeczonym. To na prawdę wspaniałe książki ukazujące małżeństwo w zupełnie nowym świetle. Warte przeczytania i zapamiętania. Zamieszczam 5 tytułów + króciutkie opisy. Wszystkie powinny być do zakupienia w internecie.

http://img11.imageshack.us/img11/4591/49k02365.jpg (http://img11.imageshack.us/i/49k02365.jpg/)Szczęśliwe małżeństwo nie oznacza życia pozbawionego prób, doświadczeń i konfliktów. Nie oznacza małżeństwa spełniającego idealistyczne wyobrażenia jednostek wchodzących w ten związek. Jest to raczej relacja, która w oparciu o Boży porządek jest w stanie przetrwać trudności i życiowe burze. Książka porusza tak istotne dla każdego małżeństwa tematy, jak rola mężczyzny i kobiety, zarządzanie finansami, wychowywanie dzieci, komunikowanie w małżeństwie, wyrażanie miłości, intymność. Autorka rozprawia się też z trudnymi zagadnieniami, jak: rozwód i powtórne małżeństwo.

http://img6.imageshack.us/img6/7506/k04040.jpg (http://img6.imageshack.us/i/k04040.jpg/)Najnowsza książka Aliny i Henryka Wiejów: "Małżeństwo o jakim marzymy" skierowana jest zarówno do młodych jak i dojrzałych par, które doświadczyły już zmagań i kryzysów we wspólnym życiu. Autorzy omawiają podstawowe sfery małżeńskiej więzi, które przy braku porozumienia mogą okazać się źródłem wielu konfliktów. W swoich rozważaniach opierają się przede wszystkim na prawdach Słowa Bożego oraz doświadczeniu zdobytym przez lata prowadzenia poradnictwa rodzinnego. Nigdy nie jest za późno, by odkryć prawdziwe, bezwarunkową miłość i obdarzyć nią tę najbliższą osobę. Możemy nauczyć się rozwiązywać konflikty i żyć w przebaczeniu tak, by móc wspólnie przetrwać nawet najcięższy kryzys, obracając go w błogosławieństwo dla naszego związku. Bóg pragnie, by nasze małżeństwa były źródłem satysfakcji, szczęścia i spełnienia... by odzwierciedlały Jego miłość.

http://img36.imageshack.us/img36/8853/sprawyintymneintymneodp.jpg (http://img36.imageshack.us/i/sprawyintymneintymneodp.jpg/)"Sprawy Intymne" to niezwykła opowieść o kochaniu. W bezpośredni, acz delikatny sposób autorki przedstawiają, jak pięknym darem Stwórcy dla człowieka jest seks w małżeństwie oraz w jaki sposób mąż i żona mogą się nim w pełni cieszyć. Książka jest przeznaczona dla kobiet, jednak czytelniczki są zachęcane, by w miarę możliwości pewne fragmenty czytać razem z mężem. Liczne przykłady z życia autorek mogą motywować do podjęcia wysiłku w celu odświeżenia małżeństwa. Dowodzą też, jak wiele zależy od aktywnej postawy obu współmałżonków, od ich chęci czułego, pełnego miłości i oddania okazywania sobie uczuć.
Książka mówi o tym, co Bóg myśli o współżyciu seksualnym i dlaczego akurat tak stworzył On ludzkie ciała. Czytelniczki znajdą tu zachętę do swobodnego i twórczego podejścia do kwestii intymności, wyzbycia się zahamowań (są wręcz nie na miejscu w małżeńskiej sypialni) oraz do pełnego spontanicznej radości wyrażania miłości ukochanemu. Autorki podkreślają, jak wiele zależy od nastawienia kobiety, przekonują, że warto popracować nad zmianą sposobu myślenia, co zaowocować może większą satysfakcją i szczęściem obojga współmałżonków. Mogą wtedy czerpać radość z bliskości, tęsknić w ciągu dnia pracy do upragnionego spotkania z najukochańszą osobą i pokazania jej, jak bardzo się ufa i kocha.
W "Sprawach Intymnych" poruszono też tematy trudne, takie jak radzenie sobie psychicznymi konsekwencjami usunięcia ciąży, niszczące działanie pornografii, ból po molestowaniu seksualnym.
Książka napisana jest przy tym językiem prostym, w sposób graficznie przejrzysty. Zachęcam gorąco każdą żonę bez względu na jej małżeński staż do indywidualnej lektury, podczas której będzie mogła skupić się na konkretnych problemach ją dotyczących i ręczę, że dowie się czegoś nowego. Książka bowiem inspiruje, zmusza do przemyśleń, motywuje, zachęca. A korzystamy na tym nie tylko my, żony...

http://img9.imageshack.us/img9/4913/77k00461.jpg (http://img9.imageshack.us/i/77k00461.jpg/)Miłość seksualna znajduje swe spełnienie i ukazuje piękno w zaciszu łoża małżeńskiego. Autorzy ukazują ją jako źródło radości i przyjemności, które wzmacniane są przez biblijną wiarę. Jeden z najlepszych w Polsce poradników dla małżeństw i doradców, dobrze udokumentowany badaniami i wynikami ankiet.

http://img9.imageshack.us/img9/2039/731887661.jpg (http://img9.imageshack.us/i/731887661.jpg/)Drogi przyjacielu! Możesz cieszyć się fantastyczną miłością - chcę ci w tym pomóc. Niezależnie od tego, czy żyjesz w małżeństwie czy nie, książka ta pomoże ci zdobyć świeżą perspektywę dla oceny i poprawy twojej miłości. O potrzebie podzielenia się z tobą tymi ważnymi prawdami przekonały mnie rozmowy z tysiącami ludzi. Jeżeli ważna jest dla ciebie intymna więź z drugą osobą, w której nawzajem obdarzacie się miłością, będziesz chciał przeczytać ?Tajemnicę miłości?. Jeśli chcesz poznać sekret satysfakcjonującej więzi miłości, małżeństwa i seksu, jest to książka dla ciebie. Josh McDowell

stokrotka1987
16-09-09, 23:29
O, tę książkę "Akt małżeński" znam :) Przeczytałam jak miałam 12 albo 13 lat (rodzice mają na półce, więc pożyczyłam - bez ich wiedzy i zgody - i pochłonęłam w jedną noc)

Tych pozostałych książek nie kojarzę, ale interesuje mnie ta tematyka, więc z pewnością ich poszukam. Ja mam w domu takie broszurki o małżeństwie i miłości w kontekście Pisma Świętego. Niestety, jeszcze do nich nie zajrzałam, ale planuję to.

lilijka
16-09-09, 23:35
Nie znam tych wyżej wymienionych pozycji, ale jakoś mi się skojarzyło z pewna ksiązka, którą wam gorąco polecam - psychologia Miłości (Claudio Mina).

A moimi ulubionymi książkami są te, których akcja toczy się w czasie II wojny światowej. Ostatnio jak usiadłam do książki Marka Edelmana - I była miłość w getcie- to na jednym oddechu przeczytałam. Może w 3 godzinki.
A teraz jestem na etapie czytania Bikini- Wiśniewskiego. Również polecam, dla tych, które lubią epokę wojny

olka84
17-09-09, 18:39
to ja polece ksiazke dla mam, ale nie tylko...
Lise Eliot "Co tam sie dzieje?"Jak rozwija sie mozg i umysl w pierwszych pieciu latach zycia,

sa tu opisane rozne czynniki wplywajace na mozg dziecka w okresie prenatalnym, a potem juz do 5 roku zycia...dotyk, rozwoj zapachow,pamiec, sluch itd...ksiazka jest super, mimo ze nie da sie jej przeczytac jednym tchem...

kejt
17-09-09, 18:52
olka84, wow! ola - dzięki, a tę książkę mozna gdzieś kupić?

olka84
17-09-09, 19:11
kejt, ja mialam duzy problem i sprowadzano mi ta ksiazke...obecnie jest jedna na allegro, ale to aukcja...zawsze moge pozyczyc :mrgreen: (oczywiscie nie dluzej niz na kilka miesiecy, bo moze mi sie przydac- nigdy nic nie wiadomo :mrgreen: )

pikolinka
17-09-09, 19:48
olka84, to pożycz mi :grin: :grin: :grin:

olka84
17-09-09, 19:50
oooo, rozpisze kolejke :mrgreen:

kejt
17-09-09, 23:13
ooo ale się Pikolinka wepchneła (hi hi) Tak na prawdę chce się wprosić na tę parapetówke

pikolinka
18-09-09, 08:49
kejt, wcale nie,jestes w ciazy wiec ustępuje Ci pierwszeństwa hihihi

kejt
18-09-09, 11:19
nie, no wiesz, na imprezę do Oli przeciez razem możemy wejśc, nie? :evil: i wtedy przejrzymy tę książkę..

pikolinka
18-09-09, 13:52
kejt, aha w takim razie jesteśmy umówione, tylko ciekawe co na to gospodyni hihihi

olka84
19-09-09, 09:11
ha, jak sie umowily :mrgreen:

PrzeMisiowa
19-09-09, 09:48
Ja mam za sobą "Krainę kota" Doroty Terakowskiej - baśń o życiu, poszukiwaniu siebie, zrozumieniu siebie...Czyta się trochę jak baśń dla dzieci, po zagłębieniu się jak naprawdę pouczającą książkę dla dorosłych.

Skończyłam też właśnie "Historię małżeńską dla dorosłych" Radosława Antczaka - dobra książka szczególnie dla małżeństw przed decyzją o dziecku, o zmianie swojego życia o 180st. Autor bardzo dobrze pokazał jak diametralnie zmienia się świat i co to może powodować. Historia opiera się na młodym małżeństwie mieszkającym w Warszawie, odnoszącym pierwsze sukcesy zawodowe i... planującym a później posiadającym dziecko... - pouczająca książka - polecam. Dostałam ją na imieniny i uważam, że bardzo trafiony to był prezent :mrgreen:

olka84
19-09-09, 10:11
o ta druga moze byc interesujaca...

awerilla
12-10-09, 20:38
A ja polecam ksiązke Jodi Picoult ,,Bez mojej zgody" , opowiesc o rodzinie w ktorej rodzi sie dziecko z białaczka, pod koniec czytania łzy same mi kapały.

czekoladka
12-10-09, 21:40
Czytam właśnie i gorąco polecam "jedenaście minut" Paula Coelho. Opowieść o młodej dziewczynie która jest prostytutką ... Bardzo wciągające

kinita
12-10-09, 23:01
Ja wczoraj skończyłam czytać "Zwycięzca zostaje sam" Coelho, ale przyznam, ze jak dla mnie, to jego najgorsza książka, a przeczytałam większość, tak, że nie polecam.

Za to rewelacyjna jest cała seria "Nad rozlewiskiem", pełna smaków, zapachów i kobiecej magii :) I serial jej póki co nie dorównuje, pominąwszy to, że Brodzik mi w ogóle do roli Gosi nie pasuje, jest zdecydowanie za młoda.

Pod ręką mam jeszcze "I była miłość w getcie" Marka Edelmana, o której już któraś z Was pisała.
Jutro ją zacznę czytać, jak mnie wciągnie, to za jakieś 3 dni zdam relację:)

JayGo
13-10-09, 05:46
Za to rewelacyjna jest cała seria "Nad rozlewiskiem"

Uwielbiam ją :) To jak urlop na zawołanie :) Odstresowywacz najlepszy jaki znam :)

limonada
13-10-09, 10:35
Ja polecam juz dość starą książkę "Spalona żywcem". Czyta się z zapartym tchem.
Uwielbiam Gretkowską więc polecam tez "Polkę" (w zabawny sposób opisana ciąża autorki w formie pamiętnika), Ahern Cecelia - PS Kocham Cię (kto oglądał film ten wie). Z typowych "odmóżdżaczy" moge polecić książkę autorki Diany Appleyard - Pampersy kamera i on. No i jak dla mnie kultową książkę "Samotność w sieci" i lekturę przy której wiele razy płakałam "Kamienie na szaniec".

pikolinka
13-10-09, 18:57
Za to rewelacyjna jest cała seria "Nad rozlewiskiem", pełna smaków, zapachów i kobiecej magii :) I serial jej póki co nie dorównuje, pominąwszy to, że Brodzik mi w ogóle do roli Gosi nie pasuje, jest zdecydowanie za młoda.

podpisuje sie pod tym obiema łapkami, serial do bani...

kinga
13-10-09, 20:12
Ja polecam juz dość starą książkę "Spalona żywcem"

przyłączam się, też polecam :)

matyldaaa
13-10-09, 23:13
Ja, dla odstresowania, polecam książkę "Lesio" Chmielewskiej. Miejscami płakałam ze śmiechu :) wiem, że to już stara książka, ale warto ją odświeżyć.

Bracianka
13-10-09, 23:49
Dla zainteresowanych:
Simone Veil, "O prawo do aborcji". Zawiera przemówienie Simone Veil, po wygłoszeniu którego we Francji przyjęto ustawę zezwalającą na dokonanie aborcji ze względów społecznych oraz wywiad z ówczesną francuską minister zdrowia Simone Veil.

olka84
14-10-09, 17:16
wszystkie ksiazki Jodi Picoult sa fajne...a o czym jest ta "spalona żywcem"? musze gdzies znlezc ta ksiazke Edelmana bo uwielbiam takie...

limonada
14-10-09, 17:18
olka84, "Pierwsze na świecie świadectwo ofiary „zbrodni honorowej”.

Souad miała siedemnaście lat i była zakochana. W jej wiosce w Cisjordanii, jak w wielu innych, miłość przedmałżeńska to synonim śmierci. "Zhańbiona" rodzina wyznaczyła szwagra dziewczyny do wykonania wyroku. Zamknięta w sąsiednim pokoju Souad usłyszała werdykt. Następnego dnia robiła właśnie pranie na podwórzu domu. Szwagier zbliżył się do niej i powiedział: "Zajmę się tobą", po czym polał ją benzyną i zapalił zapałkę. Dziewczyna stanęła w ogniu.

W oczach sąsiadów ten mężczyzna był bohaterem, gdyż dokonał „zbrodni honorowej”. Tacy jak on niczym nie ryzykują, rzadko toczy się przeciwko nim śledztwo, jeszcze rzadziej zostają skazani. Na świecie odnotowuje się rocznie ponad pięć tysięcy takich przypadków, a wielu nigdy nie ujawniono.

Potwornie poparzona Squad została cudem uratowana. Zdecydowała się opowiedzieć światu o tym barbarzyństwie mimo grożącego jej niebezpieczeństwa, gdyż wyrok rodziny nigdy nie ulega przedawnieniu.

"Spalona żywcem" jest wstrząsającym świadectwem, ale także wezwaniem. Trzeba w końcu zburzyć milczenie wokół tego tabu i mówić głośno o śmierci tysięcy kobiet. To ofiary prawa mężczyzn."

Neko
14-10-09, 17:23
Ja wlasnie czytam nowego Wedrowycza i myslalam, ze jak zwykle bedzie warto, tymczasem moim zdaniem Pilipiuk sie nie popisal.... :evil:

Muszka
14-10-09, 17:34
dopiero dziś zobaczyłam ten wątek. ja też uwielbiam po prostu czytac! jak już dorwę jakąś książkę do nie ma ze mną kontaktu bo nie przestane czytac dpóki nie skończę :mrgreen:
widzę że nie tylko ja jestem fanką J.K.Rowling :mrgreen: mój A. się puka w głowę jak słyszy o tej magii jej książek no ale co ja poradzę że je kocham :mrgreen:
zaraz za Harrym moja ulubiona do której wracałam już dwa razy jest Saga o ludziach Lodu- Margit Sandemo. 47 wspaniałych tomów pełnych miłości namiętności i magii :mrgreen:

eloe25
16-10-09, 12:52
Muszka, nie ty jedna lubisz Rowling :D

divette
16-10-09, 13:25
Muszka, ja skończyłam z saga w połowie...
w momencie kiedy bohaterowie do których się tak przywiązałam poumierali :p

kinita
16-10-09, 13:28
Ja się przywiązywałam do wszystkich:) Przeczytałam całość zawalając egzamin, bo jak to czytałam, to mnie nie było dla nikogo :)
Ktoś by się mógł zabrać za ekranizacje, niezły erotyk by z tego wyszedł, a momentami coś mocniejszego :twisted: :twisted: :twisted:

divette
16-10-09, 13:31
oj tak :) moje pierwsze miłości książkowe :D
ale nie ma co mówić... autorka miała lekkie pióro do opisywania seksu :D

Muszka
16-10-09, 15:53
kinita, mi też sie marzy ekranizacja Sagi :mrgreen: ale to by wyszła druga moda na sukces, przynajmniej jesli chodzi o ilośc odcinków :mrgreen:
ale te ksiażki są wspaniałe!divette, mi też było bardzo bardzo szkoda jak umarli Silje, Tengel no i Sol :sad:
Sol była niesamowita!!!

monika3554
18-10-09, 22:18
Podzielam zdanie zafascynowanych Sagą.
Chociaż przyznam się, że zaczęłam się plątać w imionach i czesto zerkałam na pierwsze strony książki, gdzie znajdowało się drzewo genealogiczne :oops:

Neko
18-10-09, 22:22
Taaa, Saga rzadzi... lyknelam ja blyskawicznie, czytajac po 2 ksiazki dziennie, czasem trzy, siedzac do 3 w nocy :D A ile sie naryczalam...;)

Niczka
18-10-09, 22:28
Taaa, Saga rzadzi... lyknelam ja blyskawicznie, czytajac po 2 ksiazki dziennie, czasem trzy, siedzac do 3 w nocy :D A ile sie naryczalam...;)
ja dokładnie tak samo :D czytałam już 2 razy!!!

Neko
18-10-09, 22:31
czytałam już 2 razy!!!

Jestem zazdrosna :twisted: Ja mam zamiar zakupic cala Sage po poworcie do PL i przeczytac od nowa...

awerilla
19-10-09, 12:13
Czytam teraz ,,Księgę bez tytułu" dosyc wciągająca .

Muszka
19-10-09, 12:17
Neko_82, ja pierwszy raz czytałam wypożyczając z biblioteki, drugi raz już mi A. ściągnął :mrgreen: i na kompie mam wszystkie tomy gdyby ktoś był zainteresowany.......

Neko
19-10-09, 12:40
Ja tak na kompie nie umiem... Ksiazka to ksiazka;) Ja czytalam tez z biblioteki, ale nie wszytskie tomy byly i do d**y z takim czytaniem... Okazalo sie jednak, ze wlascicielka mieszkania, ktore wynajmuje kolezanka ma cala serie upchnieta w pufie, wiec ktoregos wieczora zawinelam wszystko w siate i jazda z koksem;)

tinca tinca
19-10-09, 12:41
A ja uwielbiam Sergiusza Piaseckiego!
Czytałam to kiedyś pasjami a teraz noszę się z zamiarem skompletowania wszystkich jego książek.
Oczywiście od Kochanka wielkiej niedźwiedzicy począwszy ;)

Muszka
19-10-09, 13:00
Neko_82, no wiem nie ma to jak zawinąc się z kocem na kanapie, czekolada pod ręką i zaczytac sie na amen :mrgreen:

w biblio u mnie też właśnie nie było wszystkich tomów- pamiętam jak się wtedy wściekałam- jak to KTOŚ wypożyczył??!!??!! i JESZCZE nie oddał??!! :mrgreen:

na kompie to wiadomo, oczy bolą i niewygodnie czasem, ale byłam szczęśliwa że mam wszystkie części!

ZoJaBaCiKo
19-10-09, 20:20
ja również jestem fanką serii Harry Potter.... ale lubię również Paulo Coelho.... najbardziej "Weronika postanawia umrzeć" "11 minut" mam prawie całą kolekcję.... a teraz czytam "Nostalgie anioła" Alice Sebold... czytam już drugi raz.... niesamowita książka... polecam

kitunia8613
19-10-09, 23:15
Przypadek Adolfa H.- Eric-Emmanuel Schmitt - polecam ...
jak i książkę Kasi Grocholi " Kryształowy anioł", którą czyta się migusiemmmm :) wciąga :mrgreen:

maja-918
04-11-09, 13:35
A co powiecie na ksiązki Gene Brewer'a takie jak "K-Pax" czy jej kontynuacja "Na promieniu światła"...to dopeiro oderwanie od rzeczywistości..ale bez zbytecznej fantastyki w stylu \gwiezdnych wojen ( bez obrazy oczywiście )

Agnieszka30
25-11-09, 09:28
Neko_82, no wiem nie ma to jak zawinąc się z kocem na kanapie, czekolada pod ręką i zaczytac sie na amen :mrgreen:

w biblio u mnie też właśnie nie było wszystkich tomów- pamiętam jak się wtedy wściekałam- jak to KTOŚ wypożyczył??!!??!! i JESZCZE nie oddał??!! :mrgreen:

na kompie to wiadomo, oczy bolą i niewygodnie czasem, ale byłam szczęśliwa że mam wszystkie części!
Muszka chyba mam to samo mój narzeczony powiada że do szczęścia mi wiele nie potrzeba wystarczy ciepły kocyk,herbatka i książka. A uwielbiam Chmielewską,Agatkę Ch. i ksiązki biograficzne i przygodowe czytam wszystko za wyjątkiem romansideł tego nie trawię. :28:

dziunia
25-11-09, 18:18
a ja po raz kolejny "Sto lat samotności"

dodzia_torun
25-11-09, 18:37
Ja lubię książki historyczne, "Robin Hood" "Ivanhoe" czy nasze "Ogniem i Mieczem" czytałam już kilka razy.. Ale moja ulubiona książka to "My dzieci z dworca Zoo" polecam,naprawdę fajna

zielonooka
25-11-09, 18:44
Ostatnio mnie wzięło na przeczytanie kolejny raz "Mimo wszystko" Moniki Sawickiej - książka rewelacyjna, zresztą tak samo jak "Kruchość porcelany" :)

olka84
25-11-09, 19:11
ja wlasnie zaczynam "Gra Anioła" Carlosa Ruiza Zafona...ciekawe czy mol tez ja pozre :grin:

Agnieszka30
25-11-09, 23:40
A z tym molami to nigdy nic nie wiadomo pojawiają się i znikają kiedy chcą. Ja jestem w takcie czytania "W proch się obrócisz" Yrsy Sigurdardóttir wciągająca.

rilla
15-12-09, 13:50
ja wczoraj skończyłam czytać (kolejny raz) przed świtem (oczywiscie przeczytałam przed nią całą reszte sagi;p... Książka która mnie wzruszyłam również przeczytana w tym miesiącu to "Bez mojej zgody" chyba nie pomyliłam tytułu... warto naprawde warto przeczytać....

olka84
15-12-09, 17:26
rilla, "bez mojej zgody" to ksiazka Jodie Picoult....wszystkie jej ksiazki sa super...

Karolcia
15-12-09, 21:10
polecam też "cień wiatru" Zafona wciągająca :)

olka84
16-12-09, 17:11
tak, ale niedawno przeczytalam "gre aniola" Zafona i juz nie byla taka fajna...czytalam bo czytam wszystko, ale nie powalil mnie...

eloe25
16-12-09, 17:36
Ja Zafona tylko kupuję :) Mamie na prezent ;) Dostała już ode mnie 3 książki tego autora i twierdzi, że się jej podobają.
Moje klimaty są "trochę" inne - dzisiaj zakupiłam ostatni tom "Trylogii Czarnego Kamienia" ;)

Agnieszka30
16-12-09, 18:45
Polecam "Chatę" Williama.P.Younga zaskakująca,wzruszająca,niepowtarzalne przeżycie.

olka84
16-12-09, 18:55
cos slyszalam o tej ksiazce...same dobre opinie...

pikolinka
17-12-09, 12:18
a ja właśnie czytam 10 symfonie o beethowenie , bardzo wciagajaca...

matrioszka
19-12-09, 14:21
ja niestety mam faze lektur maturalnych :razz:
czyli "Chłopi" a potem "Przedwiośnie"
a dla przyjemnosci polecam "kronikę pewnej miłości" N. Sparksa
na podstawie tej powiesci powstal film "pamiętnik"
ksiazka do poplakania...

Ulquiorra
19-12-09, 14:26
matrioszka, powiem Ci, że ja z trudem przebrnęłam przez licealne kobyły, ale o dziwo dzisiaj dobrze je wspominam :)
Dziewczyny czy któraś z Was miała do czynienia z książką "Chata" Williama Paula Younga? Jestem ciekawa tej książki.

edit:
OK! Właśnie znalazłam odpowiedni post :D

Agnieszka30
20-12-09, 09:16
Ulquiorra, tak jak pisalam kilka postów wyżej książka fantastyczna przeczytałam ja dwa razy z rzędu, jak tylko masz dostęp przeczytaj.

Ulquiorra
20-12-09, 10:52
Agnieszka30, właśnie Twój post odnalazłam, z chęcią przeczytam. Wiem mniej więcej o czym jest książka, zapowiadają się moje klimaty, będę w styczniu w domu to ją zakupię :)

Bracianka
20-12-09, 11:00
"Bóg urojony" Richarda Dawkinsa

lucy
20-12-09, 17:00
ja zamierzam kupić pamiętnik brzyduli Julii Kamińskiej. Wiem, być może mało ambitne dzieło ale spodobał mi się serial i główna bohaterka, więc podejrzewam, że pamiętnik może być ciekawy :)

olka84
28-12-09, 16:21
dostalam "Milosc w czasach zarazy" Gabriela Garci Marqueza...zobaczymy czy jest tak fajna, jak mowia...

pikolinka
28-12-09, 19:34
olka84, ja ją mam i nie przebrnelam przez nia...

olka84
28-12-09, 19:58
pikolinka, ja czytam wszystko wiec zobaczymy :grin: ale jednak zaczelam czytac "Berek" Marcina Szczygielskiego...tak z ciekawosci, moze dam rade :wink:

olka84
29-12-09, 15:02
odswiezam...nie udalo sie...poleglam na 118 stronie...obrzydliwe...

zielonooka
29-12-09, 16:14
Pod choinką znalazłam 'Cień wiatru' Zafona - jestem na 188 stronie i baaaardzo wciąga :)

Bracianka
29-12-09, 16:36
A czego ten "Berek" taki obrzydliwy?

matrioszka
29-12-09, 16:43
zielonooka, "Cień wiatru" czytałam kilka razy,cudowna książka.

Bracianka
29-12-09, 16:47
A ja właśnie stanęłam w połowie tego "Cienia..." i ni jak dalej ruszyć nie mogę. Nie wciągnęła mnie w ogóle...

atunia
29-12-09, 18:43
Ja też dostałam "Cień wiatru" od męża pod choinkę, ale jeszcze nia zaczęłam czytać. Ciekawa jestem jak to ze mną bedzie, czy mi sie spodoba ta książka, bo opinie o niej są skrajnie rózne: jedni twierdzą, że super-extra-świetna, a inni, że zupełnie nie.....
Pozostaje mi po prostu zacząć czytać i samej sie przekonać jak to jest z tą książką

stokrotka1987
29-12-09, 21:09
A ja teraz czytam "Wędrówki" Milosza Crnjanskiego i bardzo mi się podoba. W sumie to strasznie się z lekturą tej książki wlokę, bo sobie dawkuję po rozdziale dziennie, ale jest spoko ;)

olka84
29-12-09, 21:43
Bracianka, "Berek" jest o geju...i wszystko jest doslownie opisane jak oni to robia...blehhh, fuuuj :neutral:

Kami88888
30-12-09, 08:49
No to rzeczywiscie obrzydliwa ta ksiazka. I tak duzo przeczytalas :)

matrioszka
30-12-09, 10:49
Risa Green "Opowieści z kołyski"-dla przyszłych mam :grin:

Bracianka
30-12-09, 11:14
Czyli, jak by było o babie i facecie tak dokładnie opisane, to już by nie było fuj??? :wink: :razz: Przepraszam, oprzeć się nie mogłam :oops: To dla mnie obrzydliwe są książki Mastertona i te dosadne opisy mordowania.

A może ja po prostu wrócę do starych dobry kryminałów i polecę "I nie było już nikogo" (kiedyś "Dziesięciu Murzynków") i "Morderstwo w Orient Ekspresie" Agathy Christie.

o_-l_-a
30-12-09, 22:12
Czyli, jak by było o babie i facecie tak dokładnie opisane, to już by nie było fuj???

moja babcia wszystko równo mówi, że w harlekinach te 'sceny' są fuj- a ma mimo to całą kolekcję tych książek na półce [zaznaczam, ze moja babcia nie jest moherkiem i jak w filmach pokazują rozbierane sceny- to wcale się nie gorszy]
ale mimo to jakby mi przyszło dokładnie z każdym szczegółem czytać jak robią to ze sobą mężczyźni, to sorry ale też bym wymiękła- jestem tolerancyjna, ale wcale nie muszę znać każdego szczegółu z życia intymnego homoseksualistów ;)

Bracianka
30-12-09, 23:14
Tam dalej były uśmieszki, to taki żart był... :wink:

olka84
31-12-09, 11:02
no ja tez...jak sobie sa to niech sa, ale naprawde ciezko przebrnac...

stokrotka1987
31-12-09, 15:06
Dziewczyny, czy tego "Berka" można złapać w necie w formie jakiegoś PDF-a albo innego dokumentu tekstowego? Wczoraj szukałam, ale nie udało mi się znaleźć... Mam zamiar sprawdzić czy przejdę tę książkę i spróbować ją przeczytać ;)

olka84
01-01-10, 20:09
chyba ciezko bedzie....nawet w sklepie ciezko ja dostac...

JayGo
02-01-10, 12:07
A ja poelcam wam dziewczęta książki Cejrowskiego. Gringowśród dzikich plemion i Rio Anakonda. Boskie :) Czyta się od deski do deski, z zainteesowaniem. Dodatkowo jest pięknie wydana, jak album. Mnóstwo przecudnych zdjęć. POLECAM!

mimi
02-01-10, 12:09
Cejrowskiego. Gringowśród dzikich plemion
właśnie to czytam :) też polecam :)

stokrotka1987
02-01-10, 14:57
Oj, tak!! O panu Wojtku dużo się negatywnie mówi a ja... go lubię :) Może dlatego, że jestem taka dziwaczka i w wielu sprawach mam bardzo podobne a wręcz takie samo zdanie jak on :) Jego książkę (na razie tylko tę pierwszą) przeczytałam z zapartym tchem podczas jednej z wizyt w empiku. Akurat miałam trochę czasu a książka leżała na widocznym miejscu. PS. (smaczek dla polonistów) pan Wojciech jest - tak mówiła moja pani od edytorstwa i tekstologii - strasznym dys... i dla niego pisownia zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji może w ogóle nie istnieć :) Przynajmniej daje pracę korektorom :D

JayGo
02-01-10, 15:21
stokrotka1987, stąd w jego książce "Gringo wśród dzikich plemion" wystąpiły 2 błędy ortograficzne w wyrazie wierzyć i wieża ;P Napisał je odwrotnie, a korektorzy w nawale jego błędów nie wyłapali tyc dwóch i poszło do druku. ;) Miałam kiedyś zapisane nawet numery stron tych błędów, ale zagubiłam

Kasio89
03-01-10, 19:34
nie wiem co kto lubi ale jak zaczełam czytać "zmierzch" to podziałało na mnie jak narkotyk... w 2 tygodnie wszystkie czesci przeczytałam :mrgreen: niby takie romansidło ale jakoś dziwnie wciagajace:)

Lenka
03-01-10, 20:49
Kasio89, też przeczytałam całośc :wink:

stokrotka1987
04-01-10, 21:10
A ja dziś zajrzałam do empika, bo miałam chwilę i zaczęłam czytać książkę Jarosława Kreta: Moje Indie. Jeśli ktoś lubi książki lekkie o podróżach, innych kulturach, obyczajach i to wszystko napisane bardzo lekko i z humorem, to polecam! Ja przeczytałam pierwszych 50 stron, ale pozycję wciągnęłam na moją listę "ulubionych do przeczytania".

Ulquiorra
05-01-10, 17:22
Czy któraś z Was 'przerobiła' może opowiadania Roberta E. Howarda 'Solomon Kane' łowca potworów? Kupiłam wczoraj w nocy na e-Bay kilka komiksów, ale zastanawiałam się, czy najpierw nie przeczytać książki.

Neko
05-01-10, 17:26
Ulquiorra, tytul mi sie obil o uszy wiec mozliwe, ze w lapie mialam, bo swego czasu komiksy doslownie polykalam (zwlaszcza Lobo), natomiast o ksiazce nie slyszalo.

Ojej, wlasnie zobaczylam grafe i ten pan taki sliczny jest...Hmmm...zbalamucilabym... Tak mi sie jakos z Geraltem kojarzy...